Pénzügy

Eszméletlenül sok állampapírt veszünk

allampapir(210x140).jpg (Array)
allampapir(210x140).jpg (Array)

Két hónap alatt teljesült a teljes évre tervezett lakossági állampapír-értékesítés 80 százaléka,így az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) megemelte a tervet, ugyanakkor egyelőre nem változtat az 1 milliárd eurós idei devizakötvény kibocsátási terven – mondta Barcza György a Portfoliónak adott interjúban pénteken.

Az ÁKK vezérigazgatója a lakossági értékesítésről elmondta: az tavaly is a vártnál kedvezőbben alakult, ehhez járult az idei első két hónap erős értékesítése is, így az egész évre tervezett 500 milliárdnyi nettó növekedést 700 milliárdra emelték.
A devizakötvényeknél a meghirdetett mennyiségek nem fognak változni az aukciókon, de kiveszik a korábban tervezett ráemelést, az úgynevezett nem-kompetitív értékesítést, csak a meghirdetett mennyiséggel számolnak – tette hozzá. “Vagyis az egymilliárd eurónyi devizakibocsátási terv egyelőre nem változik, mivel az év vége még messze van, jó nyitva hagyni ezt a lehetőséget” – fogalmazott az ÁKK vezérigazgatója.

Megjegyezte azt is, hogy tavasszal jó eséllyel felminősíthetik Magyarországot, a piaci visszajelzések alapján pedig ilyen esetekben a felminősítés után érdemes kilépni devizakötvénnyel a piacra, mert akkor le lehet mérni annak hatását, illetve meg lehet lovagolni a pozitív hangulatot. A befektetési bankárok becslése szerint  10-30 bázisponttal csökkentheti a devizakötvény-hozamokat a felminősítés – tette hozzá.

A tervezett kínai kötvénykibocsátásról elmondta: hosszabb távon a kínai piac fontos lehet a magyar kötvények számára, mert egy további lehetőség a forrásbevonásra, ami javítja az adósságkezelés biztonságát. “Most hetente vizsgáljuk meg a kibocsátás lehetőségét, gyakorlatilag mi készen állunk rá, bármelyik nap meg tudjuk csinálni” – fogalmazott a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik