Pénzügy

A bankok már tudják: óriási összeomlás jön az olajpiacon

olajfurdo-2(960x640).jpg (Array)
olajfurdo-2(960x640).jpg (Array)

A bankok végre beismerik azt, amitől a befektetők már régóta rettegnek: az energiaszektor gyengélkedése valószínűleg hatalmas veszteségeket fog okozni a pénzintézeteknek.

A JP Morgan után a Wells Fargo is dollármilliárdokat különített el az olaj- és földgázszektor nem teljesítő hiteleinek fedezése érdekében – írja a Wall Street Journal a Portfolio tudósításában.

A bankok korábban mind azt nyilatkozták, hogy az energiaszektor gyengélkedése nem lesz nagy hatással a bankszektorra és nem jelentettek az energiaszektorból várt esetleges veszteségeikről, ami a befektetőket még idegesebbé tette.

A jeget a BOK Financial Corp. törte meg amikor bejelentette, hogy a negyedik negyedéves hitelveszteségeik magasabbak lehetnek a vártnál, egy meg nem nevezett energiaszektori szereplő miatt. Őt követték a többiek.

A Wells Fargo 1,2 milliárd dollárt különített el az olajvállalatoknak adott hitelek bedőlése által okozott veszteség fedezésére. A bank hitelezési céltartalékának 10 százalékát teszi ki ez az összeg, pedig a olajpiaci hitelek mindössze a cég teljes hitelportfóliójának 2 százalékát alkotják.

A bank nem teljesítő hitelállománya a kőolaj és földgázszektorban 844 millió dollárra nőtt 2015 végére, amely több mint tízszerese a 2014 év végi 76 millió dolláros összegnek.

A JP Morgan is közzétette, hogy 500 millió dollárnyi céltartalékot épít fel pluszban annak érdekében, hogy az olaj- és gázkitettségével szemben védelmet építsen fel, amellyel a teljes céltartalékát 1,32 milliárd dollárra növelte. Ha az olajár 25 dollár / hordó alatt marad 18 hónapig, ez a céltartalék 1,5 milliárd dollárra hízhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik