Pénzügy
iroda (Array)

Mi tarthatja itthon a képzett fiatalokat?

24.hu
24.hu

2016. 02. 24. 10:16

A szolgáltató központok tarthatják határon belül a képzett munkavállalókat – írta a Randstad globális munkaerőközvetítő a magyar munkaerőpiacról.

A szolgáltató központok általában valamely globális nagyvállalat hazai egységei. Az anyacégtől kiszervezett tevékenységeket – IT, HR, help desk, stb.) végeznek, amely költséghatékonyabb működést tesz lehetővé számukra. A régiónkban hazánk az egyik legkeresettebb ország, ahová szolgáltató központokat telepítenek a multicégek. Ennek okai a nyugat-európai mércével mérve olcsó és képzett magyar munkaerő, a jó IT-infrastruktúra, a jelentős magyar állami támogatás, az ország földrajzi elhelyezkedése, illetve – német cégek esetén – a német kultúrkörhöz kötődésünk.

Az egyik legnagyobb hazai szolgltató központ például a Deutsche Telekom tulajdonában lévő IT Services Hungary Kft., amely többek között a BMW autógyártó németországi gyárának robotjait felügyeli Budapestről, Debrecenből, Pécsről. Náluk már több mint 4 ezren dolgoznak.

iroda (Array)
iroda (Array)

30-40 ezer embert foglalkoztatnak

Az úgynevezett millenárisok (a kétezres években diplomázott fiatalok) itthon tartásában – akiknek a magas fizetés mellett a kínált karrierlehetőség is fontos döntési szempont egy állás megpályázásakor – jelenleg ez az egyetlen versenyképes iparág.

Amíg más ágazatok a munkaerőhiánytól szenvednek, ez az egyetlen olyan szektor ma Magyarországon, amely nemcsak a tehetséges munkaerő itthon tartásában, de a külföldiek idecsábításában is jeleskedik. A 30 ezer főt foglalkoztató 80 központ jól fizető, változatos munkalehetőséget kínál a magasan képzett, több nyelvet beszélő munkaerő számára.

A munkavállalók körében hazánkban 2015-ben az autóipart megelőzve már a szolgáltató szektor volt a legvonzóbb terület a Randstad Award felmérése szerint. A korábbi évek trendjei alapján a szektor vonzereje idén tovább erősödhet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.