Pénzügy

A csütörtök nagyon fontos határidő

Az egyéni vállalkozóknak, és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek, a 1553-as nyomtatvány kitöltésével és benyújtásával 2016. február 25-ig kell eleget tenniük személyijövedelemadó-bevallási és fizetési kötelezettségüknek.

Az egyéni vállalkozó 2015. évi tevékenységéről a bevallási csomag 1553-13-as lapjainak kitöltésével számolhat el. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozónak az őt terhelő egészségügyi szolgáltatási járulékot és a nyugdíjjárulékot is a 1553-as bevallásban kell feltüntetni – áll a NAV közleményében.

Azokra az egyéni vállalkozókra, akik 2015-ben megszüntették a tevékenységüket vagy az év egy részében (de még december 31-én is) bejelentetten szüneteltették vállalkozásukat, nem a február 25-i határidő vonatkozik. Nekik ugyanis május 20-ig kell bevallásukat benyújtaniuk, viszont mindenképp ki kell tölteniük a bevallás egyéni vállalkozói részét is. Azoknak az egyéni vállalkozóknak pedig, akik az elmúlt év egészében bejelentetten szüneteltették tevékenységüket és nem volt más adóköteles jövedelmük, nem kell bevallást benyújtaniuk.

A február 25-i bevallási és befizetési határidő az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozókra és a kata szerint adózókra is vonatkozik (utóbbiaknak csak a 40 százalékos mértékű adót kell ezen határidőig megfizetni, ami akkor esedékes, ha túllépték az éves 6 millió forintos bevételi plafont). Az éves elszámolást az eva-alanyoknak a 1543-as, a kata hatálya alá tartozóknak pedig a 15KATA megnevezésű nyomtatványon kell benyújtaniuk.

A bevallást főszabály szerint elektronikusan kell eljuttatni a NAV-hoz, azonban a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozó, a munkáltatónak, kifizetőnek nem minősülő, áfafizetésére kötelezett magánszemély papíron is beadhatja szja-bevallását. A kisadózó egyéni vállalkozó is benyújthatja papír alapon a 15KATA nyomtatványt.

A pénzforgalmi számlanyitásra kötelezetteknek átutalással kell befizetniük az adót. A többi adózó az átutalás mellett a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával és csekken is fizethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik