pincer(1024x768).png (pincér)
Pénzügy

Megvan, kikre figyel különösen idén a NAV

24.hu
24.hu

2016. 02. 19. 13:36

Az ellenőrzéseknél már egy új megközelítés lesz a jellemző, a szemléletet az adózók magatartása és az életútja határozza meg.
Korábban a témában:

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyrészt a törvényi kötelezettségének tesz eleget, másrészt a közvélemény tájékoztatását, és a NAV ellenőrzésének átláthatóságát segíti azzal, hogy minden év február 20-áig meghatározza és közzéteszi az adott év ellenőrzéseinek főbb szempontjait, irányait.

Idén kiemelt figyelmet fordít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a közúti áruforgalom ellenőrzésére, az online pénztárgépekre, a közösségi szolgáltatásokra és fókuszban marad az internetes kereskedelem is. Az ellenőrzéseknél már egy új megközelítés lesz a jellemző, a szemléletet az adózók magatartása és az életútja határozza meg. A NAV honlapján megtalálhatók a 2016-os ellenőrzési irányok.

Az adózó besorolásától függ a NAV hozzáállása

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal legfontosabb feladata a gazdaság fehérítése, a csalárd adózók számának visszaszorítása, a költségvetési bevételek biztosítása, valamint a versenysemlegesség fenntartása.

Meghatározó lesz 2016-ban az adózói minősítésen alapuló ellenőrzések kétirányúsága. A megbízható adózóknál megelőző jellegűek lesznek az ellenőrzések, tájékoztatással ösztönözve a szabályok betartását. A kockázatos adózók esetében azonban visszatartó és kényszerítő jellegű, míg a nagy adózóknál folyamatos lesz az ellenőrzés.

A nem cégbejegyzésre kötelezettek esetében (pl.: magánszemély, egyéni vállalkozó) az ellenőrzési határidő nem haladhatja meg a 180 napot.

Akik csalnak, erre számítsanak

Azok esetében, akik a kötelezettségeiket szándékosan nem teljesítik, adóelkerülők vagy adót csalnak, a célzott és következetes kiválasztással a jogkövetés kikényszerítése lesz a cél. Mint a NAV közleményében hangsúlyozza: a költségvetés és a piaci szereplők együttes érdeke a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncolatok gyors feltárása, az áfacsalásokban résztvevők kiszűrése, a haszonhúzók beazonosítása.

EKÁER, a csodafegyver

A NAV az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) célzottan ellenőriz, mellyel a virtuális szállítmányokat csökkenti és az adóelkerüléseket azonnal feltárja.

A rendszer bevezetése óta a NAV munkatársai 65 ezer esetben végeztek közúti ellenőrzést, melyből 43 ezer EKÁER számhoz kapcsolódott. Az EKAR adatok alapján indított adóellenőrzések 69 százaléka zárult megállapítással.

Kiemelt területek még

A sharing economy (közösségi étkezés, személyszállítás, szálláshely-nyújtás) terjedésének hatására a NAV is kiemelten figyeli a gazdaság ezen területét.

Az elektronikus számlázással az adócsalás elleni küzdelem és az adóellenőrzések hatékonysága is javulhat. A NAV felkészült az adatexporttal továbbított adatállományok feldolgozására, ami lehetővé teszi az ellenőrzéseknél a számlázó programmal kiállított
számlák adatainak hatékonyabb felhasználását.

A jövedéki ellenőrzések egyik fontos célja a dohánygyártmányok illegális forgalmazásának megakadályozása. E mellett a NAV jelenlétére lehet számítani a fémkereskedőknél valamint az üzemanyagtöltő állomásokon, továbbá a hamisítás és a szerzői jogvédelemhez kapcsolódó jogsértések felderítse is kiemelt feladat.

A NAV az irányelvek szerint a társasági adó területén az indokolatlanul elszámolt költségekre, ráfordításokra, az adóalap módosító tételek jogszerűségére, valamint a kapcsolt vállalkozások közötti költség, ráfordítás elszámolására, a transzferár képzés gyakorlatának
ellenőrzésére összpontosít.

A 2016-os jelszó: egymásra épülés

A gazdasági társaságok és a magánszemélyek ellenőrzései 2016-ban egymásra fognak épülni. Az új szabályokhoz igazodva a vagyonosodási vizsgálatok a bűnügyi jelzések alapján indulnak.

Idén az egyéni vállalkozók közül a folyamatosan és tartósan veszteségesen működők, a bevallási kötelezettségüket nem teljesítők számíthatnak fokozott ellenőrzésre. Az egyéni vállalkozók 2014. évi személyijövedelemadó-bevallásának adatai szerint a bevallók mintegy 29 százaléka működik veszteségesen.

Akiknek alaposan a körmére néznek majd

A kiemelt vizsgálati szempontok mellett egyes tevékenységi körök fokozott ellenőrzését is meghatározzák az irányelvek. A mezőgazdasági ágazat mellett az építőipar szereplői is számíthatnak ellenőrzésekre, mint ahogyan a használtgépjármű-, gépjármű-alkatrész-kereskedők, javítók is.

A tavalyi ellenőrzések 87,1 százaléka tárt fel szabálytalanságot a lakó- és nem lakóépület építésével foglalkozóknál. A gépjárműjavítást, karbantartást végző adózók körében tartott ellenőrzések 76 százaléka zárult megállapítással.

A szolgáltató szektorban az éttermi vendéglátás, a személyszállítás, az egyéb szálláshely-szolgáltatás lesz fókuszban. Az üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatással foglalkozó adózók körében végzett tavalyi ellenőrzések 78 százaléka zárult megállapítással.

A közúti áruszállítás is a a figyelem középpontjában marad, hiszen a 2015-ben végzett 473 adóellenőrzés 80,8 százaléka zárult megállapítással.

A jövedelmezőséget figyelembe véve ellenőrizendő tevékenység lesz még gépjárműalkatrész kiskereskedelem és az egyéb információtechnológiai szolgáltatás.

A 2016-os ellenőrzési irányok szerint a NAV a szabályosan tevékenykedő adózókat védi a tisztességtelen versenytársakkal szemben. A szabályokat szándékosan megszegők a NAV szigorú fellépésére, a jogkövetők és esetleges apróbb szabálytalanságokat vétők méltányosabb hozzáállásra számíthatnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.