síelés (síelés)
Pénzügy

Bankkártyás tippek téli vakációhoz

24.hu
24.hu

2016. 02. 18. 14:45

Korábban a témában:

A téli hónapokban a magyarok is egyre gyakrabban választják a síelést, mint pihenési formát, legfőképp egy külföldi út keretében. Fontos azonban, hogy a téli vakáció kezdetével a sífelszerelés mellett a bankkártyánkról is gondoskodjunk, ezzel sok időt és fejfájást spórolva meg magunknak a szünidő alatt.

A Visa Europe összeállított egy hasznos útmutatót. Ezzel próbálják segíteni a vakációzókat abban, hogy a leghatékonyabban használják ki kártyájuk nyújtotta előnyöket külföldi utazásuk során.

Indulás előtt:

 • Nem érdemes pénzváltással bajlódni, hiszen a kártyákat több mint 200 országban elfogadják, legyen szó akár készpénzfelvételről, vagy kártyás fizetésről, világszerte több millió kereskedőnél.
 • Mindenképp ellenőrizze kártyája lejárati dátumát, valamint győződjön meg róla, hogy van rajta elegendő fedezet a vakációhoz.
 • Ellenőrizze a készpénzfelvételre és vásárlásra beállított limitet. Ha túl alacsonynak találja, még az indulás előtt, gyorsan és kényelmesen tudja azt módosítani.
 • Térképezze fel a bankkártyája által nyújtott összes előnyt, például hogy kapcsolódik-e hozzá utasbiztosítás. Minden erre vonatkozó információt megtalál a kártyához tartozó kiegészítő szolgáltatások hirdetményben a bankok honlapján
 • Tartsa magánál számlavezető bankja ügyfélszolgálatának telefonszámát, így ha a kártya elveszne, vagy ellopnák, azonnal letilthatja azt, megakadályozva az esetleges veszteséget.
 • Jegyezze meg a bankkártyájához tartozó PIN-kódot, illetve semmiképpen ne tárolja a 4 jegyű számot a kártyája mellett.
 • Töltse le az alkalmazást, mely gyakorlati segítséget nyújt utazása során a telefonján keresztül, kezdve a legközelebbi bankautomata megtalálásától, a kártya-letiltási folyamatán, a napi árfolyamokon át akár helyi időjárásig vagy egyéb hasznos úti tippekig.

Az utazás során:

 • A leginkább biztonságos megoldás külföldön is a kártyás fizetés, bankkártyáját az otthon megszokott módon tudja használni.
 • A kártyát elfogadó kereskedők világszerte könnyen felismerhetőek az ajtón található logóról.
 • Kövesse figyelemmel kiadásait a vakáció során – ezt könnyen megteheti a kártyás fizetés során kapott bizonylatok megtartásával és ellenőrzésével, valamint a később kézhez kapott bankszámlakivonatokkal.
 • Fizessen helyi pénznemben – néhány terminál felkínálja a lehetőséget, hogy a helyi pénznem és saját pénzneme között választhasson. A további díjak elkerülése érdekében a legtöbb esetben tanácsosabb helyi pénznemben fizetni, mint kérni a forintra történő azonnali átváltás.
 • Találja meg a legközelebbi bankautomatát (segítség: honlap, mobilalkalmazás).
 • A fizetés megerősítése előtt mindig győződjön meg róla, hogy a kereskedő a helyes összeget adta-e meg a terminálon.
 • Érdemes élnie a számos bank által kínált mobil-bank szolgáltatással, melynek segítségével bármikor ellenőrizheti költéseit mobiltelefonján keresztül.
 • Ne veszítse szem elől kártyáját, ne adja ki a kezéből. A PIN kód beütésekor ügyeljen arra, hogy más ne láthassa, milyen számsort ad meg.
 • Soha ne árulja el PIN kódját, még családtagjai, a bank munkatársai, vagy a rendőrség számára sem.

Miután hazatért:

Ellenőrizze a bankszámlakivonat; a kártyás fizetéseknek köszönhetően teljes áttekintést nyer külföldi kiadásairól. Abban az esetben, ha gyanús kifizetést észlel a bankszámlakivonaton, azonnal forduljon bankjához.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.