buszváró üvegtetővel 1 (Array)
Pénzügy

Büntetést kaphat, aki influenzásan száll fel a vonatra, buszra?

24.hu
24.hu

2016. 02. 16. 13:15

Korábban a témában:

Érdekes témát dobott fel a Pénzcentrum.hu: annak járt utána, hogy ha az utasok egészségét nem szabad veszélyeztetni a tömegközlekedési eszközökön , akkor mi a helyzet azokkal, akik betegen (aktuálisan influenzásan) szállnak fel a járműre. Megbünteti őket az ellenőr, vagy a kalauz?

Kiderítették, hogy a Volánbusz utazási feltételei között konkrétan is szerepel, hogy fertőző beteg nem vehet részt az utazásban. A MÁV-nál és a BKK-nál azonban nincs ilyen passzus. Viszont a kormányrendelet előírása ettől függetlenül érvényes: az utastársak egészségét nem lehet veszélyeztetni. Márpedig a fertőző beteg éppen ezt teszi. A jogszabályi háttér tehát világos.

Azt is megtudták azonban, hogy a fertőző betegek kiszűrése nem feladata az ellenőröknek és a kalauzoknak. És eddig senkit nem is büntettek meg azért (vagyis nincs ilyen feljegyzés), mert fertőző betegen vette igénybe a szolgáltatást.

Viszont ha valahogyan mégis kiderülne a beteg utas felelőssége, akkor ő felelne minden olyan kárért, amelyet a szolgáltatónak okozott. A megtérítendő összeg pedig az okozott kár mértékétől függene – rögzítették.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.