Pénzügy

A januári devizatartalékról jelentett az MNB

A jegybank külföldi követeléseinek január havi átlagos állománya 313 milliárd forinttal csökkent, a hónap végi viszont 287 milliárd forinttal 10 123 milliárd forintra emelkedett – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikai mérlegének pénteken közölt előzetes adatai szerint.

Az átlagos állománya a devizatartalék decemberi csökkenésének áthúzódó hatására csökkent, a hónap végi növekedés részben a 2015 végi egyhetes futamidejű EUR/HUF deviza-swap tendereken kötött ügyletek lejárta miatt nőtt, mert a korábban allokált összeg visszakerült a devizatartalékba.

A jelentésből kiderül, hogy a devizahitelek elszámolásához és forintosításához kapcsolódó devizaeladási tendereken kötött swapok januárban átlagosan 1845 milliárd forint devizakötelezettséget és ugyanannyi forint követelést jelentettek az MNB mérlegében.

A bankrendszer forintlikviditása az MNB mérlegadatainak tanúsága szerint a kéthetes és a három hónapos betétállomány ellentétes alakulásának eredőjeként csökkent. A kéthetes betétek havi átlagos állománya januárban 293 milliárd forinttal mérséklődött, a hó végi záróállomány pedig 741 milliárd forintra apadt, ami 217 milliárddal alacsonyabb a december véginél. A három hónapos betétek a hónap végére 3016 milliárdra nőttek és havi átlagban 68 milliárddal múlták felül a decemberi állományt.

A bankrendszer MNB-nél vezetett számláinak 362,24 milliárd forintos átlagos egyenlege mindössze 1,51 milliárd forinttal haladta meg a tartalékkötelezettség összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik