Pénzügy

Tarlós: a fővárosi cégeknek betett a rezsicsökkentés

tarlós, orbán (Array)
tarlós, orbán (Array)

Budapest költségvetését fogadhatják el jövő szerdán. Az előterjesztés bevételi oldala 228 milliárd, kiadási oldala 313 milliárd forint. A különbözetet 15 milliárdos hitelfelvétellel, és a tavalyi 70 milliárdos maradvány felhasználásával szeretnék enyhíteni – írta az MTI a tervezet alapján.

A Tarlós István által is jegyzett tervezet szerint nőttek a főváros működési terhei, ugyanakkor több bevétel keletkezett az iparűzési adóból. Utóbbit viszont teljes egészében a közösségi közlekedés finanszírozására kellett fordítaniuk. Hozzátették: a közösségi közlekedés hosszú távú finanszírozása mindmáig megoldatlan, annak ellenére, hogy a BKV Zrt. belső adósságán felül fennálló, jelentős külső adósságait az állam 2015-ben teljes mértékben átvállalta.

A tervezet szerint a működési terhek növekedését részben a rezsicsökkentés okozta. A településüzemeltetési fővárosi cégeknek nincs forrásuk, fedezetük a lakossági rezsicsökkentés végrehajtására. Ez abból is látszik, hogy ezen társaságok többsége immár nem osztalékot fizet, hanem évről évre növekvő önkormányzati támogatást kér.

Kifejtették: az új európai uniós ciklusban a főváros mintegy 310 milliárd forintos fejlesztési forrással számolhat, ennek eredményeként olyan kiemelten fontos beruházások, felújítások valósulhatnak meg, mint például a 3-as metró infrastruktúrájának felújítása.

A főváros az idei fejlesztéseket, a múlt év végén megkötött, két új, összesen 300 millió euró hitelkeretből finanszírozza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik