Pénzügy

Két százalékkal drágultak a CSOK-képes használt lakások

A kormány enyhítette a Családi Otthonteremtési Kedvezményének szabályait, ennek eredményeként eltűntek a regionális limitek, és egységessé vált a gyermekek után járó támogatás.

Az ingatlan.com friss adatai szerint a CSOK-feltételeknek megfelelő, 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű használt lakások ára február elején országszerte átlagosan 338 ezer forint volt, ami több mint 2 százalékos drágulást jelent a decemberi végi szinthez képest.

A fővárosi lakások átlagára 3,3 százalékkal 427 ezer forintra nőtt, a megyeszékhelyek közül Győr a legdrágább, a legnagyobb mértékű 10 százalékot meghaladó drágulást Szolnok könyvelhette el.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a módosított CSOK-szabályok további élénkülést generálhatnak a használt lakások piacán.

A CSOK újabb szabályai használt lakásokra:

  • Hivatalos az új lakások 30 milliós értékhatárának eltörlése
  • Használt lakásnál a minimális lakásméretre vonatkozó korlát egy gyereknél 40, kettőnél 50, háromnál 60, négynél pedig 70 négyzetméter lesz.
  • Használt lakásnál egy gyermek esetén 600 ezer forint, kettőnél 1,43 millió, háromnál 2,2 millió, négynél pedig 2,75 millió forint lesz a támogatás.
  • Használt lakásnál országszerte egységesen 35 millió forint lesz a csok segítségével megvásárolható használt lakások maximális értéke. “A mostani enyhítéssel leginkább a budapesti vevők járnak jól, mert a többi településen a korábban érvényben lévő feltételek nem jelentettek igazi korlátot” – hangsúlyozta Balogh László. Nem jelent változást a korábbi szabályokhoz képest, hogy a használt lakások vételára maximum 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által meghatározott forgalmi értéket.

Budapesten a 40 négyzetméternél nagyobb téglaépítésű lakások négyzetméterét átlagosan 427 ezer forintért hirdették február első hetében, ami 3,3 százalékos drágulást jelent a decemberi végi szinthez képest.

Budapesten belül az V. kerület a legdrágább, ott a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 708 ezer forint, ami 1 százalékos drágulásnak felel meg. Bár a XXI. kerület a legolcsóbb a maga 243 ezer forintos átlagárával, ám ez is jelentős, 7 százalékos emelkedést jelent december végéhez képest.

Budapest után a második legdrágább város Győr. A megyeszékhelyen a szóban forgó lakások átlagos négyzetméterára 291 ezer forintra 0,5 százalékkal nőtt alig több mint egy hónap alatt.

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik