Pénzügy

CSOK: meglepetések várják a családokat

Szerdán este megjelentek az új és a használt lakások építéséhez, vásárlásához igényelhető családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) átdolgozott feltételeiről és az építkezés esetén járó legfeljebb 5 millió forintos adó-visszatérítési lehetőségről szóló kormányrendeletek a Magyar Közlönyben. Számos ponton van változás.

ÚJ LAKÁS, HÁZ VÁSÁRLÁSA, ÉPÍTÉSE 

A kedvezmény összege

Az igényelhető összegben nincs változás, a családi otthonteremtési kedvezmény összege új lakás építésénél vagy vásárlásánál egy gyermek esetén 600 ezer, kettőnél 2 millió 600 ezer, míg három vagy több gyermeknél 10 millió forint. A vételárat továbbra sem korlátozza a rendelet.

Kik igényelhetik?

Nem változott, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt házastársak, fiatal házaspárok és élettársak egyaránt igényelhetik. A vállalt gyerekek utáni támogatás feltétele továbbra is a házasság és a kérelem benyújtásának időpontjában legalább az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie.

Eddig nem volt rá lehetőség, de

mostantól már a felsőoktatási intézményben tanulóknak is elérhetővé vált a 10 millió forintos támogatás.

A közfoglalkoztatottak továbbra sem vehetnek fel új lakás után CSOK-ot (illetve nincs benne a rendeletben, hogy ők majd milyen szabályok alapján vehetnek fel – ennek kidolgozását korábban tavaszra ígérte a kormány.)

Gyermektelen fiatal házaspár legfeljebb három, egygyermekes fiatal házaspár legfeljebb kettő, kétgyermekes fiatal házaspár egy gyermek születését vállalhatja a családi otthonteremtési kedvezménnyel összefüggésben. A rendelet szabályozza gyermekvállalás teljesítésére előírt határidőt, amely egy gyermek vállalása esetén 4 év, kettőnél 8 év, három vagy több gyermek esetén pedig 10 év – itt sincs változás. Egyértelművé lett viszont, hogy

a 10 milliós támogatásnál akár egy, két vagy három gyermek megszületését vállalják az igénylők, minden esetben 10 évük lesz a teljesítésre.

Továbbra is fennáll, hogy akik kifutnak a gyerekvállalásra előírt határidőből, de végül mégis létrejön a terhesség, azoknál a határidő a gyerek megszületéséig kitolódik.

Nem változott, hogy a CSOK szempontjából gyermeknek számít a magzat a várandósság betöltött 24. hetét követően, a vér szerinti vagy örökbefogadott 20 év alatti eltartott, illetve a felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulóknál a korhatár 25 év. (Használt lakásra is ez vonatkozik.)

Maradt az a szabály, hogy a gyermekvállalás teljesítéseként kell elfogadni a támogatott által örökbefogadott, valamint bírósági vagy hatósági határozat következtében utóbb a háztartásába került vér szerinti gyermekét is.

Viszont akik örökbe fogadnak, azoknál a vállalt gyerekekre vonatkozó határidő két évvel kitolódik.

Újdonság, hogy a rendelet közös gyerekek és a nem közös gyerekek esetén is megállapítja az igénybe vehető kedvezmény összegét. Ha a házaspár egyik fele nagyobb kedvezményre jogosult, akkor ezt az összeget kaphatják meg támogatásként. Rögzíti továbbá, hogy az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után is igényelhetik, a kapható támogatási összeget mindkét fél esetében – a saját gyermekeik után – ki kell számolni és ami számukra kedvezőbb, azzal számolhatnak.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Milyen új lakásokra lehet igénybe venni?

A családi otthonteremtési kedvezmény továbbra is minden olyan új lakás építéséhez igényelhető, amely 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított építési engedéllyel vagy az építési tevékenység bejelentését igazoló dokumentummal rendelkezik. Illetve minden olyan új lakás vásárlásához is igényelhető, amelynek 2008. július 1-jén vagy azt követően kiállított használatbavételi engedélye, használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítványa, ill. az épület felépítéséről szóló hatósági bizonyítványa van. És abban sincs változás, hogy csak azon épületekre kérelmezhető a támogatás, amelyeket a gazdálkodó szervezet természetes személy részére való értékesítés céljára épít vagy építtet, és amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek.

Újdonság viszont, hogy pontosították az új lakás fogalmát (szükséges szobák száma és közművek megléte), valamint azt is, hogy új lakás címén milyen tetőtér-beépítés támogatható (legalább két új, önálló albetétnek kell létrejönnie, és saját megközelítésűnek kell lennie a tetőtér-beépítéssel létrejött ingatlannak). 

Alapterület

Szintén új szabály, hogy

a CSOK-kal építhető, illetve vásárolható új lakás minimális hasznos alapterületét is megszabták (ez eddig csak három gyermeknél volt előírva):

egy gyermek esetén legalább 40 négyzetméter, két gyermeknél legalább 50 négyzetméter, három vagy több gyermeknél legalább 60 négyzetméter kell legyen. Kedvezménnyel építhető, illetve vásárolható egylakásos ház esetén a hasznos alapterület mérete egy gyereknél minimum 70, két gyereknél 80, három vagy több gyermeknél pedig 90 négyzetméter kell hogy legyen. A méret meghatározásánál azokat a gyerekeket is figyelembe kell venni, akik után korábban már igényeltek lakáscélú támogatást.

Új szabályok még

Házépítésnél eddig is tartott helyszíni szemlét a bank folyósítás előtt,

mostantól lakásvásárlásnál is lesz banki szemle. (A pénzintézet ezért díjat is felszámolhat.)

Fontos, hogy az új lakásban csak az igénylők szerezhetnek tulajdont. (Eddig az érintett ingatlanban csupán legalább 50 százalékos tulajdonosnak kellett lenniük.)

Változatlan, hogy új lakás építésénél és vásárlásánál 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell laknia a támogatott személy(ek)nek és azon gyermek(nek), aki(k)re a családi otthonteremtési kedvezményt folyósítják. Viszont bekerült a rendeletbe pontosításként, hogy ha időközben nagykorúvá válik a gyerek, akkor már nem kell megfelelni ennek az előírásnak. 

Maradt a szabály, hogy a vissza nem térítendő támogatás miatt az állam 10 évre jelzálogjogot jegyez be az új lakásra. Most előírták viszont azt is, hogy erre az időszakra érvényes lakásbiztosításnak kell lennie az ingatlanon.

Még inkább meggazdagíthat

Korábban írtuk, hogy akárhány lakása, háza lehet már a 10 milliós CSOK-ot igénylőnek, ha megfelel az egyéb feltételeknek, akkor megkaphatja a maximális támogatási összeget, meg még az államilag kamattámogatott lakáshitelt is. Vagyis, hogy a jómódú, a támogatásra egyáltalán rá nem szoruló nagycsaládosokat az állam tízmilliókkal támogathatja abban, hogy újabb ingatlant szerezzenek.

Ezen a téren is lett változás: minden CSOK-os új lakásnál megengedett immár, hogy az igénylőknek legyen másik ingatlantulajdona, (és nem vizsgálják azt sem, hogy 5 éven belül eladott-e). Tehát már nemcsak a háromgyermekes 10 millió forintos CSOK-nál, hanem 1-2 gyerek esetén is támogatja a kormány a meglévőn kívül az újabb lakás megszerzését. 

(Használt lakásnál továbbra is vizsgálják az 5 éven belüli eladást, valamint használt lakásnál maximum 50 százalékos tulajdona lehet az igénylőknek bármilyen ingatlanban, kivéve, ha haszonélvezettel terhelt.)

Kamattámogatott hitel

Ahogy ígérték, a háromgyermekes 10 millió forintos CSOK-támogatás mellé felvehető legfeljebb 10 millió forintos és 25 éves futamidejű államilag kamattámogatott (maximum 3 százalékos kamatozású) hitelnél eltörölték az ingatlanokra a 30 millió forintos értékhatárt (ingatlan vásárlásánál és építésénél is).

Vizsgálják viszont, hogy benne vannak-e az igénylők a KHR-ben (illetve hogy már van-e egy egy éve, hogy onnan lekerültek). Ha benne van, az kizáró ok. (Ezt eddig nem csak a kamattámogatott hitelnél vizsgálták, hanem magánál a 10 milliós CSOK-nál.)

Építkezés

Új lakás építésekor változatlanul igényelhet adó-visszatérítési támogatást a legfeljebb 150 négyzetméter hasznos alapterületű lakás vagy a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos alapterületű ház építője vagy építtetője az építési bekerülési költség megfizetéséhez, illetve az építkezés helyéül szolgáló építési telek vételárához . Az adó-visszatérítési támogatás egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal, 2015. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján  (ez elég meglepő újdonság, mert mint a Portfolio.hu emlékeztetett, korábban azt ígérték, hogy a számlák évekig visszanyúlhatnak) de továbbra is legkésőbb 2019. december 31-ig igényelhető.

A támogatás összege megegyezik az építéséhez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 millió forint lehet.

HASZNÁLT LAKÁS VÁSÁRLÁSA ÉS BŐVÍTÉS

Fontos változás, hogy a kormányrendelet szerint egy gyerek után 600 ezer, két gyerek után 1 millió 430 ezer, háromnál 2 millió 200 ezer, négy vagy több gyerek esetén pedig 2 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető. (Eddig a lakás négyzetméterétől függően ezek voltak a maximumösszegek.) Ezzel párhuzamosan minimumméreteket határoztak meg, mint az új lakásoknál is: egy gyermeknél legalább 40 négyzetméter, kettőnél 50 négyzetméter, háromnál 60 négyzetméter, négy vagy több gyermeknél pedig 70 négyzetméter hasznos alapterületű kell hogy legyen a megvásárolt használt ingatlan.

Használt CSOK-képes lakások

Az ingatlan vételáránál eltörölték viszont a régiós összeghatárokat, így már az egész országra érvényesen legfeljebb 35 millió forintba kerülhet a CSOK-os használt lakás, és maximum 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

A CSOK-ot a meglévő gyerekek után életkori korlátozás nélkül igényelhetik a párok, gyerekvállalásnál azonban feltétel a házasság megléte, illetve, hogy a házaspár legalább egyike 40 év alatt legyen a kérelem benyújtásakor. A fiatal házaspárok legfeljebb két gyereket vállalhatnak használt lakás vásárlásánál vagy bővítésénél.

Lakás bővítésének minősül, ha a lakás hasznos alapterületét legalább egy lakószobával növelik (ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést is).

Az igénylőnek más lakásban legfeljebb 50 százalékos tulajdoni hányada lehet, és vállalnia kell, hogy ő és az a gyermek, akire tekintettel a kedvezményt kérte 10 évig – a meglévő gyermek legalább nagykorúvá válásáig – a lakásban életvitelszerűen lakik. Az állam 10 évre jelzálogot jegyez be az ingatlanra.

A fiatal házaspár gyermekvállalásának teljesítésére (ami örökbefogadás is lehet) előírt határidő egy gyermeknél 4 év, kettőnél 8 év.

Lakáscélú bankkölcsönnel rendelkezők a családi otthonteremtési kedvezményt a később született gyermekek után is igényelhetik, ennek összege gyerekenként 400 ezer forint, de ez a hitel törlesztésére kell fordítaniuk.

Kizáró okok

Maradt új és használt lakásnál is az igénylés feltétele, hogy az igénylő büntetlennek számítson, ne legyen az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása, illetve igazolni kell, hogy az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő minimum 180 napja rendelkezik társadalombiztosítással (legfeljebb 30 nap megszakítással), ami lehet külföldi jogviszony is.

A három gyerekre, új lakáshoz igényelhető 10 millió forintnál is változatlan, hogy legalább 2 éves társadalombiztosítás szükséges, házastársak esetén legalább az egyik félnél (viszont már nem 15, hanem 30 napos megszakítás lehetséges). És ezen belül az utolsó 180 napban nem lehet regisztrált álláskereső az igénylő és közfoglalkoztatott sem.

Ha nem teljesül a vállalás

Változatlan, hogy amennyiben a házaspár nem tudja teljesíteni a gyermekekkel kapcsolatos vállalását, akkor arra számíthat, hogy a határidő lejárta után 60 napon belül a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetnie az igénybe vett összeget. A legrosszabbul azok járhatnak, akik a 10 milliós támogatásra pályáztak, nekik ugyanis ötszörös késedelmi kamatot számítanak fel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik