piacos (paicos)
Pénzügy

Hiába olcsóbb az üzemanyag

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 30. 12:52

Nem csökken az élelmiszerek ára és a közlekedési tarifa.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. MTI-hez eljuttatott elemzésében azt vizsgálta, hogy az elmúlt időszak drasztikus üzemanyagár-csökkenése, milyen hatással van a gazdaságra, elsősorban az élelmiszerárakra. A GKI szerint az árváltozás közvetett hatásait a fogyasztói árindexben azon termékeknél, szolgáltatásoknál lehet nyomon követni, amelyeknél jelentős mennyiségben használnak fel üzemanyagot. A feldolgozott élelmiszereknél a termelési költségeken belül az üzemanyagok súlya 1,5 százalék, míg a nem feldolgozott élelmiszereknél átlagosan 6,5 százalék lehet.

Ha azt feltételezzük, hogy a két ágazat értékesítési áraiban is a fenti aránnyal szerepel az üzemanyag, akkor a nem feldolgozott élelmiszerek áralakulásánál a 2015-ös több mint 11 százalékos üzemanyag-árcsökkenés 0,5 százalékkal mérsékelhette az árakat, a feldolgozott élelmiszerek esetében pedig 0,1 százalékkal.

A húsnál, a tejtermékeknél és akár a pékárunál a decemberi fogyasztói árindexben “többé-kevésbé” megjelenő éves termelőiár-csökkenés sokkal inkább a világpiaci energiaár-csökkenéshez köthető, mint kizárólag az üzemanyagéhoz – írták. A szállításnál az üzemanyagárak a költségek 24,6 százalékát teszik ki, ami kiemelkedő. A szállítási tevékenységnél mégsem mutatható ki az üzemanyagok árváltozása, a közlekedési szolgáltatások ára 2015-ben 1,4 százalékkal emelkedett. Ennek oka, hogy a fogyasztói árindexben a szállításhoz kapcsolható árak zöme szabályozott, így csak a szabályozókat illeti felelősség amiatt, hogy nem érvényesítették az üzemanyag árcsökkenését – írják.

A felmérés készítői szerint ezeknél a szolgáltatásoknál (MÁV, BKV és városi közlekedési vállalatok, taxi) a múltbeli veszteségeket pótolták a statisztika szerinti 2015-ös 58 forintos dízelárcsökkenéssel, míg a lakosságnak végzett szállítás területén 1,5 százalékos volt az áremelkedés.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Sokkal többen házasodtak idén, mint tavaly
Madrid, 2015. október 22.
Orbán Viktor miniszterelnök egy felszólalót hallgat az Európai Néppárt (EPP) madridi tisztújító kongresszusának második napján, 2015. október 22-én. (MTI/AP/Francisco Seco)Orbán már nem tiltja a városvezetői jutalmakat