Pénzügy

Világutazás fillérekért – simán lehetséges

Csak annyit mondunk: napi 2300 forint.

Ha eddig azt gondolta, hogy a világ országainak bejárása csak a burzsoázia kiváltsága, hogy Magyarországról csupán néhány rózsadombi sznob, golfklubos yuppie és kizsákmányoló bankár teheti meg, hogy elutazik távoli tájakra, akkor most nagyon figyeljen!

Aleksandra Ślusarczyk, azaz Alex, és Karol Lewandowski, becenevén Charlie évekkel ezelőtt vásároltak egy öreg Volkswagen-furgont 600 dollárért (körülbelül 170.000 forint), átalakították lakóbusszá, és nekivágtak a világnak.

A kép forrása: Facebook
A kép forrása: Facebook

Hat év alatt öt kontinens ötven országában jártak, 150 ezer kilométert tettek meg, úgy, hogy

körülbelül napi 8 dollárt költenek.

Hogyan lehetséges mindez? A hippibuszban zuhanyzó és konyha mellett ágy is van, de azért sátrakat is bepakoltak. Így szállásra sosem kell költeniük. (És gyakran alszanak ismerősöknél, őket meghívó vadidegeneknél, és a világ legkülönbözőbb tájain élő lengyeleknél.)

Bruges. A kép forrása: Facebook
Bruges. A kép forrása: Facebook

A kiadásaik nagy része a benzinre megy el, de még ezen is tudnak spórolni: fel szoktak venni utasokat, akik hozzájárulnak az útiköltséghez. Ráadásul rendkívül népszerű – és díjnyertes – blogjuk, valamint 65 ezer like-olóval rendelkező Facebook-oldaluk követői gyakran rendelnek tőlük képeslapokat egzotikus tájakról,

1 képeslapért cserébe 1 liter benzin költségét fedezik.

Étterembe nem járnak, olcsó szupermarketekben vásárolt alapanyagokból maguk főzik meg az ételeket.

Az autószerelésre sem költenek: egyrészt megtanulták megszerelni gyakran lerobbanó járgányukat, másrészt, amikor tényleg szervizbe kell vinni a furgont, ott általában nem fogadnak el tőlük pénzt, miután elmesélik, milyen kalandos életet élnek.

A legnagyobb költséget a kontinensek közötti utazás jelenti, azaz a magas a kompdíjak; ezt viszont leginkább szponzoraik fedezik, akik a furgon oldalán elhelyezett logókért cserébe támogatják az utazókat. Ezen kívül egzotikus helyeken forgatnak reklámfilmeket cégeknek, és befolyik némi pénz az utazásaikról írt két könyvből is.

Napfelkelte a Grand Canyonnál. A kép forrása: Facebook
Napfelkelte a Grand Canyonnál. A kép forrása: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik