Pénzügy

Hátba szúrta a minisztérium a könyvelőket

Tavaly októberben egyeztetett a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Magyar Könyvelők Országos Egyesületével (MKOE) a megalakulásra váró Pénzügyi Ágazati Közfelügyeleti Hatósággal (PÁKH) kapcsolatban, ahol nem volt téma a volt államtitkár, Orbán Gábor (ellenőrzésről szóló) kijelentése, melyet az MKOE is kritizált nyáron. Pankucsi Zoltán adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkár a megbeszélésen leszögezte: a könyvelők ellenőrzése nem kerül napirendre a könyvelők megkérdezése nélkül.Az MKOE alelnöke, Ruszin Zsolt adószakértő személyesen is ott volt az egyeztetésen, és megerősítette lapunknak az ott elhangzottakat. Az ellenőrzés helyett a továbbképzés volt a téma többek között.

Ehhez képest megdöbbenéssel értesültek a könyvelők arról, hogy ugyanaz a Pankucsi Zoltán, aki korábban megígérte, hogy egyeztetés nélkül nem lesz ellenőrzés, csütörtökön úgy nyilatkozott a Tényekben, hogy az új hatóság ellenőrzi a könyvelőket, adótanácsadókat és könyvvizsgálókat, ráadásul már júliustól. Úgy, hogy közben erről egyáltalán nem egyeztettek az érintettekkel. Pankucsi Zoltán arról is beszélt, hogy az új Közfelügyeleti Hatóság (KH) egy most, a minisztériumon belül működő szervezet kibővítésével jön létre. Az a céljuk, hogy megakadályozzák az adócsalásokat.

Hátbatámadás

Ruszin Zsolt szerint ezzel hátba szúrták a könyvelőket. Úgy akarnak föléjük ültetni egy ellenőrző hatóságot, hogy őket meg sem kérdezték, holott azt ígérték, erre nem fog sor kerülni. Az októberi megbeszélésen egyébként számára az is kiderült, hogy az NGM illetékesei nemigen tájékozottak arról, hogy mit is csinál egy könyvelő, emiatt aztán a minisztérium által felvetett javaslatok sem voltak túl ésszerűek, pl. az, hogy a régi (esetleg rossz) könyvelővel kötelező legyen felvennie a kapcsolatot az újnak, vagy hogy a könyvelők jelenjenek meg a leltáraknál. A tájékozatlanság miatt kétségesnek érzi, hogy a júliustól belengetett ellenőrzés koncepciója egyáltalán megvan-e már, és ha igen, mennyire áll a realitás talaján. A szakma nem tudja, mit terveznek velük.

Ruszin Zsolt tájékoztatta lapunkat, hogy a hátbatámadással felérő bejelentéssel és a szakmai egyeztetés nélküli ellenőrzés tervezett bevezetésével kapcsolatban sürgős magyarázatot kért írásban Pankucsi Zoltántól és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől pénteken.

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete csütörtökön közleményben fejezte ki tiltakozását az üggyel kapcsolatban.

Igaztalan vád

Az egyesülete szerint egyáltalán nem igaz az a vád, hogy a számvitellel, adótanácsadással foglalkozó szakemberek a kétes ügyletek aktív és tudatos részesei lennének. Tehát az ő ellenőrzésük nem oldaná meg egy csapásra ezeket a problémákat. Az új hatóság bevezetését Zara László elnök szerint nem indokolja a brókerbotrány:

Ez pusztán ürügy, hiszen ebben az ügyben a kisebb számviteli szolgáltatók, tanácsadók, könyvvizsgálók egyáltalán nem voltak érintettek, tehát az ő ellenőrzésük nem fogja tudni kivédeni az ilyen botrányos visszaéléseket

– mondta el Zara László.

Ugyanakkor információink szerint nemcsak a kisebb cégeket tömörítő szervezeteket hagyták ki az egyeztetésből, hanem az ilyen horderejű ügyekben sokkal inkább kompetens, nagyobb pénzügyi tanácsadókat sem vonták be a tervezet kidolgozásába. Az új hatóságtól az adóbevételek növekedését sem lehet várni. Lényegéből következően ugyanis csak azokat az adótanácsadással, könyveléssel foglalkozó szolgáltatókat tudja majd vizsgálni, akik már jelenleg is a törvényeknek megfelelően működnek. A nem legálisan praktizáló „adótanácsadókat, könyvelőket” nem lehet tetten érni ezzel.

Az egyeztetések hiányán, a vádaskodásokon alapuló indokláson és a rosszul célzott, ezért várhatóan kevéssé hatékony intézkedésen túl még számos probléma merül fel a tervezettel kapcsolatban. Egyelőre például nem világos, hogy hatálya kire fog kiterjedni: csak az önállóan működő szolgáltatókra vagy a vállalatokon belül dolgozó szakemberekre is – jegyezte meg.
(Bővebb infó itt.)

Már tavaly nyáron letették az asztalra a javaslatukat

Az új hivatal felállításával kapcsolatban egyébként már tavaly nyáron megtette a minisztériumnak az MKOE a javaslatait – emlékeztetett Ruszin Zsolt. Igaz, akkor még egyfajta minőség-ellenőrzési rendszer bevezetését jelentették be, és ahhoz kért a minisztérium javaslatokat. Az egyesületnél már akkor aggódva figyelték az új hivatal felállításának folyamatát, és közleményt jelentettek meg.

Ebben jelezték, hogy a szabályokat betartó, érdek-képviseleti szervezetekben tömörülő könyvelők úgy látják, hogy egy új hivatal számukra fog előírni adminisztrációs kötelezettségeket, új rendeletek és más jogszabályok alapján. Ha ezeket a könyvelőket számoltatják be ügyfélkörükről, bevételeikről, foglalkoztatásukról, szoftveres ellátottságukról, azzal nem azokat a könyvelőket fogják célkeresztbe venni, akik az elmúlt időszakok botrányait okozták. A problémát jelentő könyvelők első köre az utasítható, regisztráció nélküli munkavállalók, gazdasági igazgatók, akik eleve kerülik a felelősséget és a mérlegképes regisztrációt. A másik körbe pedig a szürke és a feketezóna könyvelői tartoznak, akiket két módon is le lehet buktatni. Egyrészt a regisztráció nélküli beküldő, a törvényes képviselő megkereshető telefonon (amit az adóhatóság, mint módszert jelenleg is mellőz), hogy kiderüljön, hogy ki végzi a könyvelést. Másrészt a zugkönyvelő által használt IP-címek igencsak beszédesek tudnak lenni, elmondják, hogy honnan, kinek az előfizetésével dolgozott a magát rejteni kívánó “könyvelő”.

Az adóhatóság ismeri a telefonálási lehetőséget és gyűjti is ezeket az IP-címeket, az MKOE azonban hiába javasolta már 2012-ben az információ felhasználását, a NAV csupán “tudomásul vette” egyesületünk indítványát. Nagyon valószínű, hogy egy ilyen új hivatal tehát önmagáért fog létezni, a könyvelők megszűrésének nehezebb részét egyszerűen “kifelejti” majd a tevékenységéből.

A fentiek alapján a konkrét javaslataik a következők voltak, amit azóta is fenntartanak:

  1. A mérlegképes, adótanácsadói, adószakértői, könyvvizsgálói, stb. névjegyzékek egységesítésével alakuljon ki egy számviteli szakembereket tartalmazó adatbázis. (továbbiakban: SZSZAB)
  2. Az SZSZAB köréből regisztrált “könyvelőt” alkalmazó, megbízó vállalkozások kivételével minden vállalkozás kapjon rendszeres elektronikus megkeresést könyvelőjének azonosítására.
  3. Az SZSZAB körén kívüli “könyvelőt” alkalmazók kerüljenek gyakrabban adóellenőrzés alá, az adóhatóság kérje be rendszeresen számviteli nyilvántartásaikat, az elektronikus bevalláshoz csatoltan.
  4. Az SZSZAB körén kívüli “könyvelőt” alkalmazó civil és egyéb szervezeteket célszerű a szabály alól mentesíteni, de kifejezetten az alá kell vonni a külföldi vállalkozások adózási regisztrációit.
  5. Az előbbi adattartalmú bevallások beküldését elmulasztó vállalkozásokat az adóhatóság telefonon keresztül keresse meg, fordított ÜCC-s eljárással (ezt a javaslatukat már egy korábbi beadványukban elmagyarázták).
  6. Az előbbiek szerinti kapcsolatfelvétel bizonytalansága esetén a bevallást beküldők elektronikus azonosító, vagyis IP-címeihez kötődő felhasználói és előfizetői adatok késedelem nélkül, elektronikus úton legyen megigényelhetőek az új hivatal számára, a NAV szintén elektronikus, szintén késedelem nélküli adatszolgáltatása alapján. Az így kinyert adatok alapján mind az adóhatóság, mind az új hivatal jogosult legyen vizsgálatot kezdeményezni.
  7. Végül: aki igazolja, hogy eredeti végzettségéhez képest öt éve már más irányultságú számviteli tevékenységet végez (pl költségvetési szervből vállalkozási területen dolgozik) kérhesse a szakirányú oktatásának a tevékenységéhez való igazítását. A kérelmet az oktatási szervezeten keresztül is be lehessen nyújtani, elektronikus úton.
  8. Az új hivatal rendelkezzen hivatali kapuval, vagyis legyen lehetőség vele szemben ügyfélkapun keresztül beadványokat benyújtani.

Ruszin végül jelezte, egyesületüknél egyébként úgy látják, hogy az új hivatal funkcióját tekintve jelentős közpénzt fog felemészteni, az MKOE ezért továbbra is kamarai felügyelet alatt látná szívesen a fenti javaslatok megvalósulását, nem pedig állami kézben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik