Pénzügy

A spanyoloknál a király nővére sem csalhat adót

Krisztina spanyol hercegnő (krisztina, hercegnő)
Krisztina spanyol hercegnő (krisztina, hercegnő)
Nem ejtik a vádat ellene - közölte a 6,1 millió eurós (1,8 milliárd forint) közpénzcsalási ügyben eljáró Palma de Mallorca-i bíróság.

A január 11-én kezdődött perben az infánsnő ügyvédje és a vádat képviselő ügyész is Krisztina hercegnő felmentését kérte, mivel ellene nem az adóhatóság és a spanyol állam, vagyis az ügy “károsultjai” tettek feljelentést, hanem egy harmadik fél, a Tiszta Kezek nevű civil csoport. Mindketten arra hivatkoztak, hogy ilyenkor ejteni lehet a vádat. A bíróság ezt most elutasította, így a király nővére is egyike marad a per 18 vádlottjának, mivel korábban csak a pénzmosás vádját ejtettét, az adócsalásét nem.

A botrány öt éve robbant. A hatóságok a hercegnő férjét, az egykori kézilabdázó Inaki Urdangarint meggyanúsították, hogy a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként éveken át közpénzt sikkasztott. Urdangarinra, mint elsőrendű vádlottra, az ügyészség 19 és fél éves börtönt és 3,5 millió eurós pénzbüntetést kért. Krisztinát azzal vádolják, hogy az adócsalásban közreműködött. Ezért nyolc év börtön is kiszabható Spanyolországban. Az érdemi tárgyalás február 9-én kezdődik. 363 tanút hallgatnak meg, az elsőfokú ítélet júniusra várható.

Korábban Krisztina infánsnő és férje a királyi család egyik legnépszerűbb tagjai voltak, megkapták a Palma de Mallorca hercege és hercegnője címet, amit – mivel a sikkasztási ügy megtépázta a monarchia tekintélyét – Krisztina öccse, Fülöp király elvett tőlük. A férj így már nem számít hercegnek, Krisztina viszont – születési jogán – hercegnő maradt, de a négygyermekes pártól megvonták a már amúgy is minimálisra csökkentett állami apanázst.

Inaki 2000-ben intett búcsút a sportnak, és 2003-ban vette át a Noós Intézet vezetését, amely sportrendezvények szervezése mellett szponzorokat hozott össze tartományi és önkormányzati vezetőkkel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik