Budapest, 2014. június 1.
Bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására.
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Pénzügy

A cseh kormány eurót akar

24.hu
24.hu

2016. 01. 29. 13:14

A cseh kormány az idén kiemelt feladatnak tartja – fejtette ki Tomás Prouza államtitkár -, hogy intenzív vitát nyisson az euró bevezetéséről, és a lakosság széles körű, megbízható információkhoz jusson – írta az MTI.

Rámutatott: a kormány fontosnak tartja, hogy mielőtt Csehország bevezetné az eurót, megfelelő nagyságú pénztartalékokkal rendelkezzen, ha bármi oknál fogva is válság alakulna ki.

A cseh gazdaság fel van készülve az euró bevezetésére és nagymértékben teljesíti a közös pénznem bevezetésének feltételeit – mondta.

“Kevés ország van olyan jól felkészülve az euró bevezetésére, mint a Cseh Köztársaság” – vélekedett Ludek Niedermayer, EP-képviselő, a cseh jegybank korábbi kormányzója.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke szintén leszögezte: Csehország gazdasági szempontból kész az euró bevezetésére. “Az euróövezetbe való belépés elsősorban politikai döntés és akarat kérdése” – nyilatkozta Dombrovskis.

Az MTI szerint, “míg a gazdaság nagyobb szereplői támogatják az euró bevezetését, a lakosság többsége, az utóbbi időben készített felmérések szerint, ellenzi”.

Szakértői számítások szerint az euró csehországi bevezetésének legkorábbi dátuma 2020 lehet. A kormány céldátumot nem határozott meg és a közös pénznem bevezetése a kormányprogramban sem szerepel. Milos Zeman államfő korábban az euró mielőbbi bevezetése mellett kardoskodott. Tavaly novemberben azonban azt nyilatkozta, hogy Csehország csak azután tudja bevezetni az eurót, miután rendeződik Görögország helyzete az euróövezetben.

Kommentek

Brókerbotrány: 4000 károsult napokon belül megkapja a pénzét
BARCELONA, SPAIN - MARCH 2 :  Founder and CEO of Facebook Mark Zuckerberg speaks during his keynote conference during the first day of the Mobile World Congress 2015 at the Fira Gran Via complex on March 2, 2015 in Barcelona, Spain. Albert Llop / Anadolu AgencyMark Zuckerberg a világ hatodik leggazdagabb embere