Pénzügy

A kínai központi pártlap is nekiment Sorosnak

A kommunisták szerint a befektető háborút indított az ország ellen.

Soros Györgyöt támadja a kínai központi pártlap azért, hogy „háborút indított” az ország ellen. Megfigyelők szerint spekulánsok miatt gyengült kedden a hongkongi dollár és a kínai jüan, a sanghaji tőzsdeindex pedig 13 havi mélypontra zuhant, 6,4 százalékkal.

A központi bankok nem avatkoztak be, a sajtó viszont veszélyre figyelmeztetett, csakúgy, mint Soros György múlt heti kijelentése után – a davosi Világgazdasági Fórumon azt mondta, a kínai gazdaság „kemény földet érése” elkerülhetetlen. A befektető köztudottan sikeres volt már több, a tőzsdeindexek zuhanására játszó üzletéről.

A kínai vezetés jogi lépésekkel, számonkéréssel fenyegeti a spekulánsokat és azt igyekszik bizonygatni, hogy gazdaságának alapjai erősek. A kínai kereskedelmi minisztérium kutatója a Zsenmin Zsipao című pártlapnak azt mondta: Soros nyilvánosan háborút indított Kína ellen, de szerinte a jüan és a hongkongi dollár túl fogják élni a támadást.

Egy másik gazdasági szakértő a hongkongi South China Morning Postnak azt mondta: Soros szavai egyfajta támadási kísérlet bejelentéseként hatnak, a közvéleményre gyakorolt hatásuk kárt okoz Kínának, ezért az országnak megvan az oka az idegességre. Más szakértők szerint Soros nem háborúzni akar, csak pénzt csinálni. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik