Pénzügy

TV2, Kopaszi gát, 16 milliárdos tőkealap – az Eximbank vezére szerint minden rendben

Kimagasló év volt 2015 az Eximbanknak, 397 milliárd forint hitelt folyósítottak, 38 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – mondta Urbán Zoltán, az állami tulajdonú cég vezérigazgatója az M1 aktuális csatorna műsorában csütörtökön.

Elmondása szerint a hitelkihelyezéseikből 421 milliárd exportbővülés valósult meg. Mindez 120 milliárd forint adóbevételt generált, és 400 milliárddal járult hozzá a nominális GDP-hez – tette hozzá.

TV2, Kopaszi gát

Kérdésre válaszolva megerősítette: adtak hitelt piaci feltételekkel, jogszerűen arra is, hogy egy magyar vállalkozó – Andy Vajna – megvegye és új növekedési pályára állítsa a TV2-csoportot. Ez azonban nem tartalmaz támogatást, szigorú kondíciókkal nyújtották a hitelt – hangsúlyozta.

Ugyanerről beszélt a budapesti Kopaszi gát egy részének megvásárlásával kapcsolatban is: mint elmondta, arra adtak hitelt, hogy egy több mint 10 éve parlagon heverő, külföldi tulajdonban lévő területet megvegyen egy sikeres magyar vállalkozás – a Market Építő Zrt. – , városrészt építsen, munkahelyet teremtsen. Ezek az ügyletek portfoliójuk kevesebb mint 5 százalékát jelentik – emelte ki.

16 milliárdos tőkealap

A vezérigazgató reagált azokra a cikkekre is, amelyek a bank összesen 16 milliárd forintos tőkealapjáról szóltak.
Az Index szerdán arról írt, hogy az Eximbank nem árulja el, melyik alapkezelő nyert a pályázaton, amelynek szokatlan feltételei voltak: magántőkét nem kértek, és tíznapos határidőt hagytak a pályázatra, az eredményhirdetést viszont elhalasztották.
A Figyelő hetilap csütörtöki száma azt írta, hogy információi szerint december 18-án döntöttek a pályázatról, kiértesítették a pályázókat, de a banktitokra hivatkozva a felek nem nyilatkoztak. A tárgyalások az Eximbank szerint elhúzódnak, és ha nem sikerül megállapodni, akkor a második helyezett “ugrik előre” – írta a lap.

Urbán Zoltán mindezekre reagálva az M1-en elmondta: a pályázat kiírását öt hónap előkészület előzte meg: sikeres és kudarcos magyar alapkezelőkkel is tárgyaltak. Rövid határidővel írták ki a pályázatot, ezt azzal magyarázta, hogy olyan céggel akarnak együtt dolgozni, amelyik 10 nap alatt el tud készíteni egy ilyen pályázatot. Hozzátette: kilenc alapkezelő felelt meg a feltételeknek, nyolcan megvették a csomagot, négyen be is adták, és az Eximbank a legjobb feltételeket nyújtóval kezdett el tárgyalni.

Pártos vélemények

Az LMP szerint az Eximbanknak kötelessége nyilvánosságra hozni a győztesek nevét, a párt ezért közérdekű adatigénylést nyújt be a bankhoz. Tartósan azonban szerintük csak az tudná megakadályozni az oligarchák az állami bankokon keresztüli feltőkésítését, ha elfogadnák az LMP javaslatát, és a banktitok nem terjedne ki a közfeladatra létrehozott állami tulajdonú bankokra.

Az Együtt szerint a pályázatot direkt azért írták ki, hogy Rogán Antal pasaparki szomszédja és társai repülőbizniszét finanszírozzák. Az ügynek szerintük nyilvánvalóan Rogán Antal is kulcsszereplője. Az Együtt korábban többször felszólította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy mint az Eximbank tulajdonosi jogainak gyakorlója, adjon magyarázatot a gyanús hitelügyletekre. Szerintük egy teljes Keresztapa-sorozat kijönne abból, ami a külügyminisztériumi pénzintézetek környékén folyik. A Szijjártó-tárca vastagon érintett volt a Quaestor-ügyben, a TV2 megvásárlásában, decemberben pedig a repülőbizniszbe is beszálltak, ezúttal Rogán Antallal együtt.
Részletes vizsgálatot tartanának szükségesnek az Eximbanknál a pénzintézet profilba nem vágó hitelezésével kapcsolatban, beleértve a Quaestor, a TV2 és a Sectum ügyleteit is! Szijjártó Pétertől pedig azt kérik, adjon választ: ezt a pályázatot tényleg Rogán Antal szomszédjának repülővásárlására írták ki?

A Liberálisok szintén úgy vélik, hogy az Eximbank nem titkolhatja el, hogy mely cégekkel szerződött összesen 16 milliárdnyi tőkealap kezelésére. Ezekre a szerződésekre ugyanis meglátásuk szerint nem vonatkoznak a banktitok védelmének szabályai.

A Demokratikus Koalíció szerint a Szijjártó Péter külügyminiszter hatáskörébe tartozó Eximbank az utóbbi hetekben a Fidesz kifizetőhelyévé vált. A párt szóvivője a sajtóhírekre reagálva csütörtökön sajtótájékoztatója után azt mondta az MTI-nek, a kormány bukása után ki fogja vizsgálni az ügyeket. Gréczy Zsolt úgy fogalmazott: korábban az Eximbank adott pénzt Andy Vajnának arra, hogy megvegye a Fidesznek a TV2-t, most pedig a sajtóban megjelentek szerint 16 milliárd forintot adnak egy cégnek, amelynek a tulajdonosa Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterhez köthető. A párt úgy látja, hogy a Fidesz elárulta a magyar embereket, hiszen a fideszes kevesek, rokonaik és szomszédjaik 5 éve gazdagodnak a sokak közös vagyonából – jelentette ki. A DK felelősségre fogja vonni azokat a keveseket, akik a sokak adóbefizetéseiből gazdagodtak meg – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik