mandulafa virágzás (mandulafa virágzás)
Pénzügy

Sokkal több mandula és pisztácia kerülhet a diákcsemegébe

24.hu
24.hu

2016. 01. 20. 11:43

Majdnem felére esett a mandula piaci ára (2,6 dollár/font) a tavalyi rekordmagas árhoz (4,7 dollár/font) képest, írja a Financial Times a 444.hu tudósításában.

A drasztikus csökkenés mögött a tavalyi hihetetlen drágulás állhat. A mandula legnagyobb fogyasztói, a kínaiak ugyanis leálltak a mandulaevéssel a drágulás miatt, és ezt a trendet a hagyományos piacok is követték. Ennek egyik jele volt, hogy a diákcsemege szerű magkeverékekben egyre kevesebb mandulát tettek a kereskedők.

A világ mandulatermelésének 80 százaléka Kaliforniában folyik, ám tavaly főként a szárazság és az aszály miatt úgy tűnt, visszaesik a termelés, és emiatt magasba szökkentek az árak.

Most viszont visszanyalt a fagyi, a csökkenő kereslet miatt zuhanni kezdtek az árak, emiatt a kínai, indiai és a zuhanó olajár miatt bepánikolt közel-keleti kereskedők is igyekeznek módosítani a korábban megkötött szerződéseken.

A pisztáciával is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy Irán újra meginduló exportja viszi le az árakat. A perzsa ország ellen feloldották a kereskedelmi tilalmakat, így elárasztják a  világpiacokat a nagyon finom pisztáciával.

Kommentek

160 milliót kapott egy magyar divatmárka
1294596 Belarus. 11/22/2012 The ceremony of launching the JSC Gazprom's gas distribution station Zapadnaya opened after reconstruction near the village of Atolino (Minsk District). Egor Eryomov/RIA NovostiJelentős fejlemény történt a közép-európai gázszektorban