Pénzügy

Sokkal több mandula és pisztácia kerülhet a diákcsemegébe

mandulafa virágzás (mandulafa virágzás)
mandulafa virágzás (mandulafa virágzás)

Majdnem felére esett a mandula piaci ára (2,6 dollár/font) a tavalyi rekordmagas árhoz (4,7 dollár/font) képest, írja a Financial Times a 444.hu tudósításában.

A drasztikus csökkenés mögött a tavalyi hihetetlen drágulás állhat. A mandula legnagyobb fogyasztói, a kínaiak ugyanis leálltak a mandulaevéssel a drágulás miatt, és ezt a trendet a hagyományos piacok is követték. Ennek egyik jele volt, hogy a diákcsemege szerű magkeverékekben egyre kevesebb mandulát tettek a kereskedők.

A világ mandulatermelésének 80 százaléka Kaliforniában folyik, ám tavaly főként a szárazság és az aszály miatt úgy tűnt, visszaesik a termelés, és emiatt magasba szökkentek az árak.

Most viszont visszanyalt a fagyi, a csökkenő kereslet miatt zuhanni kezdtek az árak, emiatt a kínai, indiai és a zuhanó olajár miatt bepánikolt közel-keleti kereskedők is igyekeznek módosítani a korábban megkötött szerződéseken.

A pisztáciával is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy Irán újra meginduló exportja viszi le az árakat. A perzsa ország ellen feloldották a kereskedelmi tilalmakat, így elárasztják a  világpiacokat a nagyon finom pisztáciával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik