Family embracing at construction site
Pénzügy

CSOK: így igényelheti, ha félig kész lakást vesz

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2016. 01. 20. 16:08

Az állami támogatást alapvetően ingatlan vásárlására, építésére vagy bővítésére lehet igényelni. De mi a helyzet akkor, ha veszünk egy félig kész (szerkezetkész, befejezésre váró) házat vagy lakást? Vagyis ha egyszerre vásárolunk, és építtetünk is? Ennek jártunk utána.
Korábban a témában:

Amikor a családi otthonteremtési kedvezményről (CSOK) írtunk, akkor az ingatlanvásárlást, -építést és -bővítést nevesítettük, mivel ez a három alapeset létezik a vonatkozó rendelet szerint. A való életben viszont ennél átmenetibb szituációk is előfordulhatnak: akkor, ha a lakás vagy ház még nincs teljesen kész, beköltözhető állapotban. Lehet, hogy csak az alap áll, lehet, hogy már a falak is, tető is van rajta, esetleg be is van pucolva, de még a burkolatok nincsenek meg, vagy egyéb munkálatokat kell elvégezni, mielőtt az új tulajdont birtokba vehetné a vevő. Számtalan variáció elképzelhető az alaptól a kulcsra kész állapotig. És ráadásul van, hogy elég jó áron lehet kifogni a mondjuk régebb óta álló építkezés produktumait.

A válság miatt pedig félbehagyott épületekből nem kevés vár eladásra. Ezért tehát nem árt tudnia a vevőnek, hogy ha nem kész ingatlant vásárol, akkor CSOK-olhat-e, és ha igen, hogyan, mire?

Csak a vételárra? Vagy arra a költségre is, ami kell ahhoz, hogy beköltözhető legyen az ingatlan? Ennek jártunk utána.

Építésnek számít

A Bankmonitor.hu szakértője, Nagy Ildikó szerint az ilyen szituációk az „építés” kategóriájába tartoznak a kormányrendelet szerint:

  • 2. A családok otthonteremtési kedvezménye igénybevételének feltételei
  • 3. § (1) A családok otthonteremtési kedvezménye akkor igényelhető, ha
  • (6)70 A használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal még nem rendelkező lakás tulajdonjogának a használatbavételi engedély megszerzése vagy a használatbavétel tudomásulvétele előtt történő átruházása esetén
  • a)71 ha az építkezés 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott építési engedély alapján történt, úgy a családok otthonteremtési kedvezményét az új tulajdonos igénybe veheti és
  • b)72 az átruházó részére megállapított családok otthonteremtési kedvezményét törölni kell, és a már folyósított családok otthonteremtési kedvezményét az átruházó az igénybevétel napjától a Ptk. szerint számított kamataival együtt köteles visszafizetni.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a folyamatban lévő, épülő ingatlan megvásárlására és befejezésére igényelhető a CSOK, és „építés” kategóriának számít – magyarázta Nagy Ildikó.

A szakértő hozzátette azt is, hogy ilyenkor az előző építő (az ingatlant megépítő személy vagy vállalkozás, akitől vásárol a CSOK-os család) nevére szóló számlák is kellenek a lakástámogatás igényléséhez.

A rendelet ezt így fogalmazza meg:

  • 3. § (1) A családok otthonteremtési kedvezménye akkor igényelhető…
  • ha)50 a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően bemutatja az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70%-áról a támogatott személy saját nevére, a (6) bekezdés szerinti lakás megvásárlása esetén az adásvételi szerződéssel vagy számlával igazolt vagy ennek hiányában a hitelintézet által megállapított telekárral csökkentett vételár 70%-a erejéig az előző építtető nevére vagy – amennyiben az előző építtető gazdálkodó szervezet – a gazdálkodó szervezet által a teljes vételárról kiállított számlákat.

Nem mindegy, hogy ki fejezi be az építkezést

Nagy Ildikó arra is felhívta a figyelmünket, hogy ha az első építő fejezi be az ingatlant, és ő magánszemély, de mégsem költözik be, hanem eladja a felépült új ingatlant, akkor az használt lakás vásárlásnak minősül, nem pedig újnak. Ez azért lényeges különbség, mert a használt és új lakásokra eltérő a kedvezmény mértéke,ahogy korábban is írtuk, és ahogy ezt e következő táblázat is mutatja:

Ha viszont a vevő fejezi be a megvásárolt félig kész ingatlant, akkor a fentiek alapján kaphat rá CSOK-ot, az építés szabályai szerint. Ugyanez a helyzet akkor is, ha úgy zajlik a befejezés, hogy a vevő megbízza az egyes szakembereket (ács, kőműves, burkoló, stb.), hogy végezzék el a különböző munkákat. Ez szintén „építés” kategória, és a CSOK az építés szabályai szerint jár.

Más a helyzet abban az esetben, amikor a vevő egyetlen vállalkozót bíz meg a kivitelezéssel úgy, hogy végül kulcsrakészen veszi át az ingatlant. Ez az eset már új lakás vásárlása, és nem építés.

Ami szintén nem mindegy: építés esetén ugyanis visszaigényelhető az áfa. Vásárláskor viszont nem.
Szóval aki CSOK-on gondolkodik, nyugodtan tervezhet olyan ingatlannal is, amit a saját igényei szerint fejez (vagy fejeztet) be, ennek nincs akadálya. De azért jó, ha tisztában vele, melyik esetben, milyen szabályok vonatkoznak rá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.