Pénzügy

Milliós bírságot kaphatnak az Uber-sofőrök

24.hu
24.hu

2016. 01. 19. 12:46

Korábban a témában:

Adózás szempontjából rendkívül kockázatosnak ítéli a Nemzetgazdasági Minisztérium az Uber (megosztáson alapuló) személyszállítási szolgáltatást. Erről Pankucsi Zoltán helyettes államtitkár beszélt mai tájékoztatóján a Figyelő kérdésére.

Azt is elmondta, hogy az Uber-sofőrök fokozott adóellenőrzésekre számíthatnak a jövőben is, már csak azért is, mert körükben a lebukási arány szinte száz százalékos a korábbi ellenőrzések tapasztalatai szerint.

Hozzátette: akár milliós bírságot is kaphat az adót eltitkoló magánfuvarozó, ha beleakad egy ellenőrbe, a nagyon rossz adózási morál miatt ugyanis a jövőben növekedhet a rostán fennakadó uberesre kiszabható bírság mértéke – jelentette ki újságírói kérdésre a helyettes államtitkár.

Pankucsi szerint a mai adórendszer is képes kezelni a megosztáson alapuló szolgáltatást, a sofőrök a tevékenységükkel kapcsolatban választhatják például a kisadózó vállalkozások tételes adóját, a katát. Mivel ők jellemzően iskola vagy főfoglalkozás mellett vesznek fel fuvart, havi 25 ezer forint megfizetésével letudhatják az adókötelezettségüket. Ruszin Zsolt adószakértő kérdésünkre megerősítette: valóban katázhatnának az Uber-sofőrök.

Kommentek

Szolnok, 2015. december 22.
Szakember dolgozik egy saját erõbõl épülõ családi házban Szolnokon 2015. december 22-én. A kormány a magánépítkezõknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfát, miután a vállalkozók által épített új lakásokat a parlament döntése szerint januártól 27 százalék helyett már csak 5 százalék áfa terheli a következõ négy évben.
MTI Fotó: Bugány János3 dolog, amire érdemes odafigyelni új lakás vásárlásánál
Felszámolás alatt álló brókercégek BÉT-részvényeit értékesíti a PSFN