Pénzügy

Ennyit keres ma egy taxisofőr Budapesten

Hétfői cikkünkben megnéztük, mennyit kereshet egy Uber-sofőr. Most annak járunk utána, mennyit kereshet egy taxis Budapesten. Forrásaink Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke, Baráth Tibor “mezitlábas” taxis (aki nem partnere nagy fuvarszervezőknek), és más taxisok voltak.

Az derült ki, hogy a budapesti taxisok havi kiadása nagyjából nettó 250-300 ezer forint, míg a bevételük nagyjából bruttó 600-700 ezer forint körül alakul. Ennek alapján a nyereségük átlagosan havi nettó 200-300 ezer forint körül lehet.

Mindezt 25-26 nap kemény munkával, péntek-szombat éjjeli műszakkal, borravalóval, szabályos adózást feltételezve kell érteni, egy számukra folyamatosan romló piacon, amelyet az Uber megjelenése és rohamos terjedése váltott ki.

Alaphelyzet Budapesten

Ma Budapesten 7-8 taxis cég uralja a piacot, és kb. 4100 taxi lehet az utcákon. A taxik havi 5-800 ezer fuvart bonyolítanak a társaságok adatai alapján, mondta Metál a 24.hu-nak. A BKK becslése szerint az átlagos fuvardíj 2 ezer forint, egy fuvarra 6 kilométer jut átlagosan. A fővárosi taxisok forgalma kevesebb mint évi 30 milliárdra tehető. A taxisok 90 százaléka egyéni vagy társas vállalkozóként (többnyire kft.) egy taxistársasággal áll szerződésben. Ez azt jelenti, hogy saját tulajdonú autóval fuvaroznak, amelyek üzembentartója egy taxistársaság. Tőlük kapják a címeket, cserébe bérleti díjat (rendszámdíj) és más tételeket is fizetnek a társaságnak. És természetesen minden vállalkozói költséget maguk állnak.

Egy taxisnak a vállalkozói, fuvarozói szerződés alapján nincsenek olyan (relatíve) erős jogai, mint egy munkavállalónak. Sokak szerint a taxisok ki vannak szolgáltatva a nagy taxitársaságoknak. Van olyan taxis, aki azt mondta a 24.hu-nak: a Tarlós-féle taxisrendelet eleve a nagy taxistársaságoknak kedvezett, a kicsiket tönkretette. Ugyanakkor az utolsó egy évben tíz százalékkal nőtt a mezitlábas taxisok száma, akik kiváltak a nagyobb fuvarozóktól, és önállóan folytatják az ipart. A rögzített tarifa ugyanis növelte az utcai taxifogás iránti rokonszenvet, ami a sofőröket arra sarkallta, hogy otthagyják a fuvarszervezőket. Az Index cikke szerint főként a mezitlábas sofőrök köréből kerültek ki a menekülteket nagyon jó pénzért szállítók 2015-ben.

Fotó: Kummer János
Fotó: Kummer János

Egy taxis kiadásai

A taxik és a vállalkozás fenntartását havi 250-300 ezer forintra lehet becsülni. Ez három nagyobb és sok apró tételből áll össze.

  • havi 50-150 ezres bérleti díj / tagdíj a fuvarszervező taxicégeknek
  • havi 68 ezres vállalkozói költség az államnak (ha a taxis saját kft-ben alkalmazott)
  • havi 100 ezres tankolási tétel (napi 100 kilométerrel számolva, ami egy átlagos menetidő)

Az apróbb tételek a következők: a taxisok havi 15-20 ezret fizetnek a kötelező biztosításra (a taxiknak jóval magasabb a kötelező biztosítása, mint a normál autóknak, pl. egy középkategóriás, egy éves Skoda Octavia negyedéves taxis biztosítása 50 ezer forint). Havi 8 ezret fizetnek a BKK-nak drosztengedélyre, az éves műszaki vizsga költsége havi visszabontásban 12 500 forint, a 10 ezer kilométerenkénti, három havonta esedékes olajcsere költsége havi visszabontásban 3 ezer forint, a bankkártyás POS-terminál bérlése havi 5 ezer forint (bár ezt inkább venni szokták 100-150 ezerért).

A kiadásokat összeadva, egy taxis minden nap mínusz 10 ezer forinttal indul – mondta a 24.hu-nak Baráth Tibor taxis.

És mekkora a bevétel?

Egy budapesti taxis átlagosan napi tíz fuvart bonyolíthat, legalábbis ezzel nyugodtan számolhatunk – tudtuk meg egybehangzó forrásokból. Ha minden flottul megy, ezekkel átlagosan napi bruttó 22-25 ezer forintot kereshet. Ebben benne vannak a péntek-szombat éjszakák, amelyek a legforgalmasabbak, ezeken a napokon 15-20 fuvart is teljesíthetnek.

Ennek alapján egy taxis havi bruttó 600-700 ezer forint bevételre tehet szert Budapesten.

Ez egy becslés, hiszen mindenkinek mások a bevételei. Nem mindegy, hogy egy taxis hány órát dolgozik, hogy fuvarszervezőnél van-e, hogy éjszaka is dolgozik, hogy egyéni vállalkozó-e, vagy a saját kft-jében alkalmazott. Mi havonta 26 munkanappal számoltunk, beleértve a péntek-szombat éjjeleket is.

Metál Zoltán azt mondta a 24.hu-nak, a taxisok általában alanyi áfa mentes körbe tartoznak, azaz átalányadózók, így nem nagyon tudnak leírni az adóból semmit, és az áfa visszaigénylésére sem jogosultak. Mint ahogy jelenleg az utasok sem igényelhetik vissza az utazásaik áfa tartalmát.

Metál Zoltán Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Metál Zoltán
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az indulás költségei

Beszélni kell a taxizás induló költségeiről is. Ezek a következők:

  • A pszichológiai vizsga költsége 8 ezer forint (PÁV II.), de ezzel nyugodtan lehet kétszer-háromszor is számolni, mert általában megbuktatják a jelölteket, mondta Baráth Tibor.
  • A többnapos taxisjogosítvány szaktanfolyam 110-120 ezer forint. Ezt gyakorlatilag egy szigorúbb B-kategóriás KRESZ vizsgának kell elképzelni, csak rövidebb válaszadási idővel.
  • A sárga fóliázás (jobb minőségben) 200 ezer forint.
  • Az URH rádió használtan 50-60 ezer forint, az antenna hozzá 10-15 ezer forint. Ha a taxis egy taxistársaságnál van, akkor tabletet kap, amelynek bérleti díja benne van a havi 50-120 ezres „rendszámdíjban”.
  • A taxióra 200 ezer forint, a hitelesítése 20 ezer forint minden második évben.
  • A kötelező két garnitúra (téli és nyári) gumi 100-100 ezer forint.
  • A taxistársaságok kauciót kérnek a taxistól, ha hozzájuk csatlakozik, ez 50-200 ezer forint közé esik.

Fontos elem, hogy a Tarlós-féle taxisrendelet miatt a taxik nem lehetnek 10 évnél öregebbek. A gyakorlatban a nagyobb taxistársaságok általában nem fogadnak be 5 évnél idősebb autót. Egy középkategóriás, 3 éves használt autó nagyjából 2-3 millió forint.

Mindent összevetve, a taxizás elindítása, a gépkocsi értékén felül további 5-600 ezer forintba kerül.

Nem könnyű

Névtelenül nyilatkozó taxisok szerint a Tarlós-féle taxisrendelet brutálisan túlterheli a személyszállító vállalkozókat, viszont a fix tarifákkal kizárja őket az árversenyből. Az utolsó fél évben a fuvarszámuk 20-30 százalékkal csökkent az Uber miatt, ami nagyon nagy szám.

A taxisok attól tartanak, megélhetésük ellehetetlenül, hogy meg van kötve a kezük, miközben az Uber egyre népszerűbb, egy szerintük nem egyenlő feltételek alapján működő piaci versenyben. Frusztrációjukat csak növeli, hogy másfél éve éppen a vezetőik kérték, legyen fix tarifa, és “emelt szolgáltatási szint” a pluszköltségekkel, ám ez a stratégia – további állami beavatkozás hiányában – most a visszájára látszik fordulni.

Az sem segít a helyzetükön, hogy a taxistársadalomban – a tüntetések eredménytelenségét látva – felerősödtek az ellentétek, így eltérően látják a kivezető utat. A tüntetéseken eleve nem vett részt a legnagyobb taxis szövetség, az OTSZ.Metál Zoltán, az OTSZ elnöke, illetve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara taxistagozata szerint ők továbbra is azt kommunikálják, az Uber jogellenesen működik Magyarországon, ezért be kell tiltani. Azért írtak egy újabb levelet a miniszterelnöknek, hogy segítsen nekik, mert szerintük egyszerűbb a kormánynak intézkednie egy újabb “jogi szigorítással”, mintsem a különféle hatóságoknak egyenként büntetni az Uber sofőröket az utcán.

A történet minden bizonnyal nem ér véget ezen a ponton. Információink szerint a taxisok egy része “durvább fellépésen” töri a fejét, amennyiben rövid időn belül nem kapnak elfogadható választ az államtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik