Pénzügy

Idén elszállnak a hulladékkezelési árak

szelektív hulladék (szelektív hulladék)
szelektív hulladék (szelektív hulladék)

2016-tól a – a rezsicsökkentéssel ellentétes folyamatként – országos szinten nő a kommunális hulladékkezelés költsége, a jelentősebb piaci szereplők, cégek és épületüzemeltetők költségei jelentősen (havi szinten akár több millió forinttal) növekedni fognak – írta egy szelektív hulladékgyűjtő cég, a Recobin sajtóközleménye.

A kommunális hulladékelszállítási díjak a létesítménygazdák számára mindig is jelentős többlet költséget jelentettek. A díjak az évek során folyamatosan emelkedtek és ezen növekedés a következő években sem fog alább hagyni.

A hulladékelszállításhoz kapcsolódó egyik leglényegesebb változás lesz 2016-ban, hogy a kommunális (vegyesen gyűjtött) hulladékok tekintetében a kezelési díj (amelyet az elszállítónak kell megfizetnie a lerakott hulladék után) egységesen emelkedni fog, tonnánként nagyjából 500 forinttal.

Ez az áremelkedés a piac több szereplője mellett közvetlenül érint majd a vállalkozásokat, irodaházak tulajdonosokat és üzemeltetőket, a megnövekedett költség a közszolgáltatók által kibocsátott havi számlán jelenik majd meg akár 10-15%-os díjemelkedés formájában.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik