Pénzügy

CSOK-ra éhesen – lakás- és házmustra (x)

Akár 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás (családi otthonteremtési kedvezmény=CSOK) és legfeljebb 10 millió forint államilag kamattámogatott hitel (futamidő maximum 25 év, kamatperiódus 5 év, kamat maximum 3 százalék) – ez az a gáláns ajánlat, amit az állam az idei évtől 3 (meglévő vagy még csak tervezett) gyermekre mond. Feltéve, ha új ingatlant vesz vagy épít(tet) a család, és ha lakásról van szó, akkor az legalább 60, ha egylakásos lakóépületről (családi házról), akkor pedig minimum 90 négyzetméter. (Bővebben a CSOK-ról itt és itt olvashat.)

A bankok közül már néhány fogadja is az új igényeket, így aki bele szeretne vágni a dologba, az már nézelődhet a lakáspiacon. Mi is ezt tettük, a Költözzbe.hu-n. Íme, milyen új, beköltözhető, félig kész vagy akár még csak építés előtt álló ingatlanokat találhatnak most a családok (vagy családot még csak tervezők) a Házár Tárházban, ahol egyébként csaknem 50 ezer ajánlat érhető el, ezen belül majdnem ezer új lakás vagy ház.

Befejezendő ikerház

106 négyzetméteres maga a házrész (3 szobás) és van hozzá egy 891 négyzetméteres telek, valamint garázs is. De még csak 80 százalékban van kész a Nyíregyházi ingatlan. Képeket sajnos nem töltöttek fel róla, csak egy alaprajzot.

16.01.18._1

Mindössze 8,9 millió forint az ára – négyzetméterre 60 százalékkal kevesebb, mint amennyi háromszobás nyíregyházi ikerházak kínálati ára átlagban az oldalon. Igaz, ezt még be kell fejezni.

Csak egy telek kell hozzá

Könnyűszerkezetes építkezésben utazó vállalkozás tett fel egy mintaházat, hogy szemléltesse, kb. mire számíthat, aki megbízza őket. Azt írják, a tervezéstől a költözésig 4 hónap alatt húzzák fel az energetikailag korszerű, modern technológiával kivitelezett családi házat. A minta mondjuk csak 85 négyzetméteres, 1 plusz három félszobás, de nyilván megoldható, hogy elérje a CSOK-hoz szükséges 90 négyzetmétert.

16.01.18._2

A kivitelező szerint a kulcsrakész ár (telek nélkül) 180 ezer forint/négyzetméter, ami az érdi mintaháznál 17,1 millió forintot jelent.

Sorházi lakás

Szintén egy plusz három félszobás, de kész, költözhető a 81 négyzetméteres Dunaharasztiban található ingatlan (belső kétszintes), amelyhez 204 négyzetméter kert, terasz és gépkocsibeálló is tartozik.

16.01.18._3

Az ára 18,99 millió forintról indult tavaly júliusban, és némi mozgás után visszakanyarodott a kiindulópontra. Négyzetméterre 15 százalékkal többet kérnek érte, mint a többi helybéli négyszobás sorház eladója átlagban. De ugye itt vadiúj ingatlanról van szó (az átlagban pedig a használt lakások is benne vannak).

Szerkezetkész téglalakás

Egerben találtuk ezt a 80 négyzetméteres, 3 szobás (nappali plusz 2 háló) kertkapcsolatos, még befejezésre váró társasházi lakást, amelynél a külső teljesen kész, a belsőt pedig a saját igénye szerint alakíthatja majd ki a tulaj.

16.01.18._4

Az ár nagyon érdekesen alakult – december 10-én 6,4 millió forinttal hirdették még, aztán a karácsony előtt napon ezt majdnem megduplázták, 12,6 millió forintot megjelölve. Ha kíváncsi, ez hogyan viszonyul a helybéli kínálati árakhoz, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik