Pénzügy

Minimálbér-emelés után – de mekkora hitelre elég a fizetés?

hiteltörlesztés (Array)
hiteltörlesztés (Array)

Idén januárjától a mindenkori minimálbér havi bruttó 111 ezer forint. Ennek nettó összege (ha semmilyen családi kedvezményt nem veszünk figyelembe) 73 815 forint. Ez kb. 5 ezer forinttal magasabb, mint tavaly. A Bankmonitor.hu azt vizsgálta meg, hogy mennyivel növelte meg ez az összeg a hitelezhetőséget.

Attól is függ, mennyire terhelhető

A jövedelmet minden hiteligénylésnél igazolni kell, méghozzá a mindenkori minimálbért legalább elérő összeget. Ennek a forrása lehet munkabér, öregségi nyugdíj, véglegesített rokkant nyugdíj, véglegesített járadék, stb.

A mindenkori minimálbér (jelenleg 73.815 forint) megléte alapfeltétel, de nem minden esetben elegendő a kívánt hitelösszeg felvételéhez.

A jövedelemnél nemcsak annak elfogadhatóságát, hanem a terhelhetőségét is vizsgálják ugyanis a bankok. Azt, hogy melyik bank hány százalékban engedi megterhelni a jövedelmet, a bank belső hitelezési szabályzatától függ. De persze semmilyen körülmények között nem engedhetik a törvényi felső korlátot átlépni. Ez a korlát (JTM) szabja meg, hogy a jövedelmünk mekkora százalékát fordíthatjuk hiteltörlesztésre. 400 ezer forint/hó jövedelem alatt 50 százalékig, felette pedig 60 százalékig lehet maximum megterhelni egy jövedelmet.

Azért azt ugye nem gondolja senki komolyan, hogy minimálbérből bármely bank engedne majdnem 37 ezer forintot hiteltörlesztésre fordítani? Azok az idők már elmúltak!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a bankok a megélhetési költséget levonják a figyelembe vehető, nettó jövedelemből – jegyzik meg. Az így megmaradt szabad rész fordítható hiteltörlesztésre, melybe beleszámítják a már meglévő hiteleid törlesztőrészletét, valamint a most felvenni kívánt kölcsön törlesztőjét is.

Gyakorlati tapasztalatuk, hogy reálisan a jövedelem 35-40 százalékával lehet megterhelni egy minimálbér körüli jövedelmet. Ez azt jelenti, hogy 25-29 ezer forintos havi kötelezettséget vállalhatsz be, ha az igazolt jövedelmed a minimálbér összegének felel meg.

De hogy ténylegesen mekkora hitelt lehet kapni, és ez mit jelent például ingatlanvásárlásnál? Azt is elárulják, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik