Pénzügy

Budapest mellett Fehérvár és Győr is CSOK-os slágervárossá válhat

A legjobb munkaerő-piaci helyzetben lévő megyeszékhelyeken – Győrben, Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben – január elején 22-34 millió forint volt a 60-150 négyzetméteres, új építésűként hirdetett lakások átlagára – derül ki az ingatlan.com összeállításából.

Az ingatlanos portál arra számít, hogy a jó munkaerő-piaci helyzetben lévő városokban fokozódhat a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) megfelelő – 60 négyzetméternél nagyobb – új lakások kínálata, és a kereslet is növekedhet, ami az árak emelkedését eredményezheti.

3 gyerek = 10+10 millió forint

A múlt év utolsó hetében jelent meg az új lakástámogatási rendszerről szóló jogszabály, amely három gyerekre, szigorú feltételek mellett új lakásra akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, és 10 millió forint összegű, maximum 25 éves futamidejű kedvezményes kamatozású kölcsönt biztosít az igénylőknek. A 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást és a kedvezményes 10 millió forintos hitelt igénylését több feltételhez köti a jogszabály. Az igénylőknek (vagy az igényt benyújtó házastársának) többek között előírja a legalább kétéves társadalombiztosítási jogviszonyt.

Slágervárosok lehetnek

Az összeállításban az ingatlanos portál a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb elérhető – tavaly novemberi adatai alapján – az öt legalacsonyabb relatív munkanélküliségi mutatóval* rendelkező városban – Budapesten, Győrben, Szombathelyen, Székesfehérváron és Veszprémben vizsgálta az új építésűként hirdetett, 60-150 négyzetméteres lakások átlagárát és átlagos négyzetméterárait.

A CSOK maximális összegéhez csak 60 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakások esetében lehet hozzájutni, viszont a fejlesztők csak a maximum 150 négyzetméteres lakások után tudják felszámítani a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot. “A 10 plusz 10 millió forintos támogatást igénylők várhatóan nagyobb számban lesznek azokban a városokban, amelyekben az országos átlag alatti a munkanélküliségi mutató” – mondta az összeállítás szempontjairól Balogh László. Az ingatlan.com szakembere hozzátette, hogy országos szinten a 60-150 négyzetméteres új építésű lakások átlagára tavaly 9,3 százalékkal nőtt, az idén pedig részben a CSOK miatti kereslet nyomán még magasabbak lehetnek az árak.

Budapest

Budapesten – ahol az országos 5,1 százalékkal szemben mindössze 2,66 százalékos volt a munkanélküliségi mutató – látványos volt az áremelkedés, hiszen az új építésűként hirdetett 60-150 négyzetméteres lakások tavalyi átlagos négyzetméterára 463 ezer forint volt, ezzel szemben január elején már 535 forint volt az átlagár.

Bár a négyzetméterárakból az is látszik, hogy akár 30 millió forint alatt is található új építésűként hirdetett CSOK-nak megfelelő lakás Budapesten, január elején a 60-150 négyzetméteres lakások átlagos kínálati ára 44 millió forint volt – fogalmazott Balogh László. Ez a szám azonban jelentősen meghaladja a CSOK keretében felvehető, államilag kamattámogatott hitellel megvásárolható ingatlanok maximális, nettó 30 millió forintos vételárát.

A szakértő szerint a CSOK-ra optimalizált budapesti fejlesztések ezért az alacsonyabb telekárakkal rendelkező külső kerületekben indulhatnak meg.

Győr, Szombathely, Székefehérvár, Veszprém

A fővárost és megyeszékhelyeket nézve a legkedvezőbb, 2,17 százalékos munkanélküliségi mutatója Győrnek volt, ahol felemásan alakultak az 60-150 négyzetméteres új építésű lakások árai. Bár az átlagos négyzetméterár a múlt év során a januári 318 ezer forintról 307 ezer forintra csökkent, ugyanakkor a lakások átlagára 23 millióról 24 millió forintra nőtt.

Ez azt mutatja, hogy az új építésűként hirdetett győri lakások kínálata a nagyobb alapterületű ingatlanok irányába mozdult el – állítja a szakértő.  A szintén alacsony – 2,47 százalékos – munkanélküliségi mutatóval rendelkező Szombathelyen 22 millió forintnál járt a 60-150 négyzetméteres új lakások átlagára december végén.

Markáns emelkedés következett be a 2,93 százalékos munkanélküliségi mutatóval rendelkező Székesfehérváron. A városban a szóban forgó új lakások átlagos négyzetméterára tavaly január és december vége között 332 ezer forintról 380 ezer forintra nőtt, a lakások átlagára pedig 24 millió forintról 34 millió forintra ugrott. Az átlagos négyzetméterárak 14 százalékos növekedése mellett az átlagos lakásár 40 százalékkal nőtt. A jelentős eltérés itt is azzal magyarázható, hogy magasabb négyzetméteráron nagyobb alapterületű új lakások jelentek meg a kínálati piacon – értékelte a fehérvári eredményeket Balogh László.

A fehérvárihoz hasonló a forgatókönyv 3,01 százalékos munkanélküliségi rátával szintén a legjobb megyeszékhelyek közé tartozó Veszprémben: az új lakások hirdetési ára múlt év során nem változott jelentősen 280-290 ezer forint között mozgott, ugyanakkor a lakások átlagára 21 millió forintról 29 millió forintra emelkedett december végére, tehát itt is inkább nagyobb méretű új építésű ingatlanokat kínáltak a hirdetők.

Balogh László szerint a 10+10 millió forintos támogatás bevezetése, és a rendszer átalakítása, kiegészülve a lakásépítés áfájának csökkentésével és az építéshez adott kedvezményekkel felpörgetheti a lakásépítési piacot.

Összességében az új lakásoknál szerinte árcsökkenés nem várható, a kínálat bővülésével pedig a kereslet is fokozódhat, ennek eredményeként pedig stabil vagy emelkedő árakkal lehet számolni. A kedvező munkaerő-piaci helyzetben lévő városokban és megyeszékhelyeken a CSOK hatására pedig az átlagnál több fejlesztés kerülhet a piacra, az ottani fokozottabb kereslet pedig az árakat is megemelheti.

(*Megjegyzés: A munkaerő-piaci adatok a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat 2015. novemberi településsoros statisztikáiból származnak és a nyilvántartott álláskeresők a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányát mutatják százalékban.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik