Pénzügy

Nem lesz ruhamárka a Köpcösből

A néhány napja elfogott El Chapo (Köpcös) becenéven elhíresült, Joaquin Guzman mexikói drogbáró családja le akarta védetni védjegyként a El Chapo név különböző verzióit.

Europress
Europress

A védjegybejelentések árujegyzékében a ruházatot és merchandising tevékenységet jelölték meg, így feltehető, hogy a család a méltán hírhedt El Chapo név hasznosításából is üzletet akart csinálni.

A mexikói Szellemi Tulajdon Intézet végül azért tagadta meg ezen védjegyek lajstromozását, mert a bejelentéskor El Chapo bűnügyi körözés alatt állt.

Pedig a 24.hu el tudott volna képzelni Köpcös márkanév alatt egy kinyúlt tréningnadrágot, és hozzá valami papucsot fehér zoknival.

Hasonló indok miatt került elutasításra egy másik elhíresült visszaeső bűnöző, Pablo Escobar nevére tett védjegybejelentés is 2013-ban a védjegyhatósági ügyekben illetékes Kolumbiai Ipari és kereskedelmi Bizottság által.

Mind a magyar, mind az európai védjegyjog abszolút kizáró okként kezeli a védjegybejelentés esetleges közrendbe vagy közerkölcsbe ütköző mivoltát, így vélhetően, hasonló esetben a mexikói vagy a kolumbiai döntéssel egyező elutasításra került volna sor a védjegyjogi kérelmeket elbíráló magyar és európai fórumok előtt is

– mondta el Hennelné dr. Komor Ildikó ügyvéd, védjegyjogi szakértő, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda partnere.

Mint ismeretes, korábban a párizsi terrortámadásokra emlékezés szimbólumát is le akarták védetni, szintén sikertelenül.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik