Pénzügy

Késik a tanárok, orvosok fizetése, így magyarázkodik a MÁK

munkaber(210x140).jpg (munkabér, apró, pénz)
munkaber(210x140).jpg (munkabér, apró, pénz)

Mint arról beszámoltunk, késnek a közszféra munkabér-kifizetései. A Magyar Államkincstár (MÁK) most megindokolta, miért.

A MÁK közleményében azt írta az MTI tudósításában, hogy minden hónapban mintegy 13 ezer intézmény, csaknem 900 ezer munkavállaló részére számfejtenek bért.

Emlékeztettek: létrehozták a kira.info@allamkincstar.gov.hu e-mail címet annak érdekében, hogy az esedékes illetményükkel kapcsolatban “anomáliát érzékelő” állampolgárok a lehető leggyorsabban kapjanak választ észrevételeikre.

Kiemelték, hogy soron kívül kivizsgálják a bejelentéseket a megyei igazgatóságok. Hangsúlyozták: közös a céljuk a szakszervezetekkel, azt szeretnék, hogy a közszféra dolgozói pontosan számfejtve és határidőben kapják meg bérüket.

Ahol megállapítható, hogy számfejtési és nem likviditási hiba történt, ott soron kívül, hóközi számfejtés keretében korrigálják, és a korrigált állományt megküldik az érintett intézmény részére, amely ezután utalhatja az illetményt az érintett munkavállalónak” – tették hozzá.

A MÁK nyitott a párbeszédre, a szakszervezeti kérésnek megfelelően a jövő héten lehetőséget biztosítanak erre – írták, hozzáfűzve: a szervezet továbbra is azon dolgozik, hogy a csaknem 900 ezer érintett a jogszabályi előírásoknak megfelelően megkapja illetményét.

A MÁK csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy előzőleg Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke sajtótájékoztatón azt mondta: a MOSZ azonnali egyeztetést kezdeményez a MÁK-nál a közszféra bérkifizetéséről, mert a tagság továbbra is problémát jelez. Palkovics Imre hangsúlyozta, egyetlen munkavállalót sem érhet hátrány a bérszámfejtési rendszer hibájából.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik