Pénzügy

Rokkantsági járadék – januártól megváltoztak a feltételek

rokkant (rokkant)
rokkant (rokkant)

A korábbi szabályozás szerint rokkantsági járadékra az a személy szerezhetett jogosultságot, aki a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné vált, vagy 80 százalékos, illetve azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett, és nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg a részére. További feltétel volt, hogy, amennyiben a fenti jogosultsági feltételeknek megfelelő személy intézményben van elhelyezve, az elhelyezés nem lehet térítésmentes – emlékeztetett az Adózóna.hu.

A 2016. január 1-jétől hatályos módosított jogi szabályozás viszont már úgy rendelkezik, hogy rokkantsági járadékra az a személy jogosult, akinek a 25. életéve betöltése előtt keletkezett egészségkárosodása legalább 70 százalékos mértékű, és nyugellátásban, baleseti nyugellátásban, illetve megváltozott munkaképességű személyek ellátásában – rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás – nem részesül.

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, és milyen esetekben kerülhet sor az ellátás megszüntetésére, azt megtudhatja, ha kattint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik