Pénzügy

Növelheti a kismamák elhelyezkedési esélyeit, ha képzik magukat

kismama(210x140).jpg (Array)
kismama(210x140).jpg (Array)
Az álláskereső kisgyermekes anyukák munkaerőpiaci kilátásaikat tekintve a nyugdíj előtt állókhoz és a pályakezdőkhöz hasonlóan nehéz helyzetben vannak. Bár törvény védi a várandós édesanyák munkahelyét, mégsem ritka, hogy a gyes vagy gyed ideje alatt megszűnik valakinek a pozíciója, vagy épp nincs foglalkoztatásban, amikor megérkezik a legújabb családtag. A visszatérést megkönnyítheti, ha az anya elvégez valamilyen rugalmas időbeosztásban elvégezhető, keresett szakképesítést kínáló OKJ-s képzést.

Komoly problémákkal szembesülhetnek azok a kismamák, akik valamilyen oknál fogva elvesztik a munkahelyüket gyermekvállalás előtt, alatt vagy után. Tapasztalatok szerint sok kismama nem tud visszatérni korábbi állásába, ami jól mutatja, hogy a szülés utáni elhelyezkedés komoly probléma. Nehezíti a helyzetet, hogy egy anyuka több szempontból is „rizikós” lehet a munkaadók szemében, hiszen akit otthon egy kisgyerek vár, sokkal kevésbé rugalmas a munkaidejét tekintve. Ugyanakkor a munkakeresők oldalról is vannak elvárások, amelyek növelhetik az álláskeresés idejét.

Sok kismama választja a rugalmas képzési lehetőséget

A bizonytalanságot sokan úgy csökkentik, hogy tudatosan készülnek a visszatérésre, és új szakképesítést szereznek, vagy korábbi tudásukat mélyítik el. Az országos hálózattal rendelkező Perfekt Zrt. adatai szerint legalábbis kiemelkedő a kisgyermekes anyukák száma képzéseiken. Számukra azért különösen előnyös egy OKJ-s képzés elvégzése, mert nemcsak jól alkalmazható, gyakorlati tudást kapnak, hanem a munkaerőpiacon használható képesítést is szerezhetnek.

A cég oktatási szakértője Dobay Péter,  kiemeli, hogy az OKJ-s képzések sokféle területet, iparágat lefednek, ezért egyaránt megfelelőek lehetnek azoknak, akik saját szakmájukban szeretnének új tudást szerezni, és azoknak is, akik szakmát szeretnének váltani, új kihívásokat keresnek. Nagy előnyük továbbá, hogy rugalmas időbeosztásban elvégezhetőek, így akár már gyes vagy gyed ideje alatt is el lehet őket kezdeni, a viszonylag rövid képzési időnek köszönhetően pedig gyorsan megszerezhetőek a gyakorlatorientált szakképesítések.

A legnépszerűbb képzések

Adataik szerint különösen népszerűek hölgyek körében a pénzügyi-számviteli OKJ-s képzések, amelyeket különböző végzettséggel el lehet kezdeni, és nagyszerű karrierlehetőségnek tekinthetőek, hiszen jó elhelyezkedési lehetőségeket és az átlagosnál magasabb fizetést ígérnek. A nők körében az OKJ-s képzések toplistájának első három helyén a társadalombiztosítási ügyintéző, a vállalkozási mérlegképes könyvelő és a bérügyintéző áll, népszerű továbbá a kínálatban szereplő pénzügyi-számviteli ügyintéző, a pénztárkezelő és valutapénztáros, valamint a magasabb szintű adótanácsadó képzés is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik