Pénzügy

Hiba a korhatár előtti ellátás folyósításánál?

nyugdíjszámla (nyugdíjszámla, nyugdíjas, internet, )
nyugdíjszámla (nyugdíjszámla, nyugdíjas, internet, )

A KNOÉ Egyesület közleményben szólította fel a kormányt, haladéktalanul intézkedjen, hogy az irányítása alatt álló Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) a visszaható hatállyal a nyugdíjától megfosztott, korhatár előtti ellátottnak átminősített réteg járandósága vonatkozásában, a hatályos jogszabályok szerint járjon el.

Mint írják, a 2016. évi januári járandóságban ugyanis az 1,6 százalékos nyugdíjemelést igen, de az 1 százalékos személyijövedelemadó-csökkenést nem érvényesítették. Felhívták a figyelmet arra, hogy a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény (annak is a 4. § (3) bekezdése) világosan megfogalmazza, hogy amennyiben a személyi jövedelemadó mértéke megváltozik, a korhatár előtti ellátás folyósított összegét módosítani kell. (Megnéztük, tényleg így van.) A személyi jövedelemadó mértéke 2016. január 1-től a vonatkozó hatályos jogszabály szerint 15 százalékra csökkent, azonban a módosítást a KNOÉ Egyesület által képviselt réteg vonatkozásában nem érvényesítették – írták közleményükben.

A KNOÉ Egyesület úgy véli, hogy a jogszabályok betartása a kormányzati szervek számára nem lehetőség, hanem kötelezettség!

Megkértük az ONYF-et, reagáljon a közleményre. Itt olvashatják a válaszukat. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik