Pénzügy

Jókora pezsgés várható az új lakások piacán (x)

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) jelentős mértékű kibővítésével és azzal, hogy a forgalmi adó 5 százalékra csökkent végre az új lakások piaca is fel fog lendülni – valószínűsíti az Otthon Centrum elemzésében. Az áfacsökkentés a kínálatot, míg az új CSOK a keresletet élénkítheti.

Ilyen változásokra lehet számítani

Előzetes becslésük szerint az áfacsökkentésből „felszabaduló” bevétel egy részét a fejlesztők profitjuk javítása érdekében megtartják, amivel a megtérülési számítások átfordulhatnak a pozitív tartományba, ezzel tehát részben teljesülni fog a jogalkotói szándék és elindulhatnak a beruházások. Ezzel együtt az építési telkek iránt is megnövekedhet a kereslet, aminek hatására a felszabaduló összeg egy másik részét a magasabb telekárak kötik majd le. Ehhez jön még a CSOK új feltételei révén, elsősorban a nagyobb alapterületű lakások iránt élénkülő kereslet árfelhajtó hatása. Ezek a hatások együttesen az áfacsökkenés mértékénél jóval kisebb, mintegy 5-8 százalékos árcsökkenést eredményezhetnek az újépítésű lakások piacán – becslik.

CSOK – amit érdemes tudni róla

Mivel az élénkülő keresletet a lakásépítők csak hosszabb távon tudják kielégíteni – az eladatlan állomány az elmúlt időszakban töredékére apadt –, ennek hatása akár ki is egyenlítheti az áfacsökkenéstől várt lakásár csökkenést, ezért az intézkedések összességében inkább stabilizálódó árakat, vagy lassuló ütemű áremelkedést hozhatnak – valószínűsítik.

Úgy vélik továbbá, hogy jelentősebb hatás az újszerű lakások piacán jelentkezhet. Ezek eddig az új kínálat szűkössége miatt akár drágábban is elkeltek, mint az új építésűek. A CSOK révén azonban a vevők várhatóan átpártolnak az új fejlesztésekhez, ezáltal az újszerű lakások iránt csökkenhet az érdeklődés, ami az áraikban is tükröződni fog, annak ellenére, hogy ezeket az áfacsökkentés közvetlenül nem érinti.

Nézzük a Költözzbe.hu-n, hogy akik új építésű, azonnal költözhető lakást keresnek a CSOK miatt, azok mit találnak most. Vegyünk mondjuk néhány megyeszékhelyet, 70 négyzetméter feletti ingatlanokat, Szegeden, Debrecenben és Miskolcon, családosoknak valót. Íme 3 remek ajánlat a Házár Tárházból.

Téglalakás

2013-ban épült az a ház, amiben a 76 négyzetméteres, háromszobás, erkélyes, cirkoófűtéses lakás található, az első emeleten. A tulaj szerint igényes kialakítású (nekünk különösen a fürdőszoba tetszett meg).

16.01.10._1
Jelenlegi ára 20,4 millió forint, négyzetméterre hajszállal drágább , mint amennyi átlagban a szegedi háromszobás lakásoknál az eladók árelvárása.

Családi ház

Nappali + 3 szobás 110 négyzetméteres, amerikai konyhás ház a Szabadság telepen, ezer négyzetméteres telekkel, pincével, amiben garázs is található a kazánházon kívül. 2012-ben épült.

16.01.10._2
19,9 millió forintra taksálja az eladó, amivel több mint 20 százalékkal kér kevesebbet négyzetméterre, mint a többi négyszobás debreceni családi ház tulaja átlagban.

Ikerház

2010-ben épült a 127 négyzetméteres, háromszobás, 2 fürdőszobás, garázsos ház. Itt még néhány munkát el kell végezni, de ezt az építtető vállalja (benne van az árban): a leendő tulajdonos által kiválasztott járólappal és csempével burkolja le a fürdőszobákat a lépcsőfeljárót és a közlekedőt, az utcai kerítést kovácsoltvas kerítésre cseréli le. Ami még fontos lehet: mindenhol padlófűtés van, a nyílászárók műanyagok, és a házat kívülről leszigetelték.

16.01.10._3
Mindezért összesen 23 millió forintot szeretne kapni az eladó. Ha kíváncsi, ez az ár milyen miskolci viszonylatban, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik