Pénzügy

40 milliós CSOK-os trükk – vigyázat, illegális!

terhességi teszt (pozitív terhességi teszt)
terhességi teszt (pozitív terhességi teszt)

CSOK – részletek

Ha valaki nem teljesíti a CSOK-os gyermekvállalását, akkor vissza kell fizetnie az államtól kapott támogatási összeget (három gyermek vállalása esetén ez 10+10 millió forint lehet), ráadásul kamatostul. A kamat pedig az alapkamat ötszöröse lehet. Kivéve, hogy orvosi igazolással tudja a házaspár igazolni a terméketlenséget.

A jelenlegi alapkamat mellett pl. két meglévő gyermeknél 14 millió forintot kell visszafizetni – számolta ki a Pénzcentrum.hu. Ha viszont 4 százalékos alapkamattal számolunk, akkor 48,3 millió forint lehet a visszafizetendő. De amennyiben orvosilag igazolt a terméketlenség, csak 7,4 millió forintot kell visszafizetnie a házaspárnak. Ami elég látványos különbség.

A lap szerint ezért nem kizárt, hogy az örökös eladósodás helyett sokan dönthetnek úgy (a büntethetőség ellenére is), hogy inkább hamis orvosi papírt szereznek.

Azt azért leszögezi a cikk, hogy úgy nem érdemes igényelni a 10+10 millió forintot, hogy a párnak esze ágában sincs a gyermekvállalási feltételeket teljesíteni. A CSOK-os rendelet ugyanis a legtöbb ügyeskedés ellen bebiztosítja az államot, hogy jogosulatlanul ne vehessék igénybe az igen jelentős mértékű támogatást – tették hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik