Pénzügy
varga mihály (Array)

Varga: 2 százalék alatt lesz a 2015-ös hiány

24.hu
24.hu

2016. 01. 06. 10:29

Korábban a témában:

Az államháztartás központi alrendszerének 2015. évi hiánya 1218 milliárd forint, a GDP-arányos hiány várhatón 2 százalék lesz – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az előzetes számok alapján szerdán, Budapesten, sajtótájékoztatón. Az adósságszint pedig 76 százalék alá csökken. Vagyis az államháztartás helyzete még a várakozásoknál is kedvezőbben alakult.

A Portfolio.hu tudósításában arra is kitér, hogyan lesz a majdnem 3,5 százalékosból 2 százalék alatti a GDP-arányos eredményszemléletű egyenleg:

  • Az EU által nem utalt pénzeket az uniós módszertan szerint mindenképp bevételként kell elszámolni, függetlenül attól, hogy tartanak-e a viták, és hogy emiatt nem fizetett az EU.
  • Az önkormányzatok egyenlegében többlettel kalkulál az NGM a 2015-ös évre.
  • Ezen kívül különböző korrekciókat kell még végrehajtani, amiket figyelembe véve adódik a tervezettnél kedvezőbb uniós módszertan szerinti hiány.

A pozitív számok kialakulása annak köszönhető a miniszter szerint, hogy a magasabb gazdasági növekedés magasabb adóbevételeket eredményezett. A bruttó bér- és keresettömeg is jobban alakult: 6,2 százalékkal növekedett, a várt 4,8 százalék helyett – tette hozzá. A fogyasztási kiadások is növekedtek, ezek a tényezők járultak hozzá a költségvetés helyzetének javulásához. 550 milliárd forint körül alakultak magasabban, mint ahogyan azt a kormány tervezte. Ebben a fehéredési hatás is benne van – ismertette Varga. Arra is emlékeztetett, hogy most már 200 ezer online pénztárgép van üzemben. A gazdaság tavaly 2,8-2,9 százalék körül bővült, az infláció pedig 0 százalék körül alakult.

Varga Mihály kérdése válaszolva azt is elmondta a tájékoztatón, hogy az idei évben is tavasszal fogja elkészíteni a következő évi (2017-es) költségvetés tervezetét. A tudósítás szerint azt is hozzátette, hogy a tervezési folyamat felülvizsgálatát nem indokolja az, hogy a korai tervezés és elfogadás miatt később a tényleges számok nagyobb eltérést mutathatnak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.