Pénzügy

A brókerbotrányban egy másik FM-es cég is bukott százmilliót

földművelésügyi minisztérium (földművelésügyi minisztérium, )
földművelésügyi minisztérium (földművelésügyi minisztérium, )
A brókerbotrány kirobbanása után majdnem egy évvel derült csak ki, hogy a földművelődésügyi tárcánál nem csak egy cég bukott. A minisztérium és a kormány ezt eddig gondosan nem verte nagy dobra.

Talán még emlékszünk a tavalyi év eleji brókerbotrányok kapcsán derült ki, hogy a Földművelődésügyi Minisztérium (FM) egyik cége, a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. (TIG) 410 millió forintot bukott a Hungária Értékpapír Zrt. becsődölése miatt. Az egyébként nem volt szabályos, hogy a brókercégnél fialtatták a pénzüket, néha két milliárd forint feletti értékben is. Volt is az ügy kipattanása után egy kis fejcsere (Simon Attila államtitkárt leváltotta Orbán Viktor).

Az Index most kiderítette, hogy nem ez volt az egyetlen FM-hez köthető cég, amely hasonlóan járt. A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) szintén a becsődölt Hungária Értékpapír Zrt.-nél tartotta a megtakarításai egy részét, ami miatt 113 millió forintot bukott. A kormány egyébként tudott a dologról, hiszen összegyűjtötték azokat a cégeket, akiket kár ért a brókerbotrány miatt. De úgy tűnik, az első FM-es ügy kirobbanása után nem tartották fontosnak, hogy az emberek is tudjanak a másik buktáról.

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár egyébként többek között azt is mondta a lapnak, hogy ez utóbbi ügyben az FM felelőssége csak áttételes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik