Pénzügy

Világsiker lett a magyar turizmus

turizmus (Array)
turizmus (Array)

Magyarország jobban teljesít, ha csak a világturizmust nézzük. A nemzetközi turistaérkezések száma 2015 első háromnegyed évében 19,1 százalékkal nőtt Magyarországon. A világon csak 4,4 százalékkal, Európában 5,1 százalékkal, a közép-kelet-európai régióban 6,6 százalékkal nőtt ugyanez – adta hírül a Magyar Turizmus (MT) Zrt. a World Tourism Barometer adatai alapján.

Így Magyarországon több mint a világátlag négyszeresével nő a nemzetközi turistaérkezések száma.

A nemzetközi turisztikai bevételek vonatkozásában szintén kimagasló teljesítményt, – dollárban számítva – több mint 7 százalékos növekedést ért el Magyarország. Abszolút értékben a Magyarországra érkező többnapos látogatók száma 11 millió fő volt 2015 első háromnegyed évében, akik 95,6 milliárd forintot költöttek itt a vizsgált időszakban, amely a bázishoz képest 15,2 százalékos növekedést tükröz forintban számítva.

A többszöri, rövid utazások világtrendje például a budapesti városlátogatásoknak, az európai demográfiai trendek pedig az egészségturizmusnak teremtenek jó lehetőségeket – értékelt az MT.

Visszafogottabb bővülés a régióban

Az UNWTO TOP 50-es listáján szereplő Európai országok közül a második legnagyobb növekedést (13,3 százalék) Szlovákiában mérték, a bronzérmes pedig Írország lett 12,8 százalékkal. Csehországban 8,5, Ausztriában 6,4, Lengyelországban pedig 5 százalékos bővülés volt a vizsgált időszakban a nemzetközi turistaérkezések számában.

A Turisztikai Világszervezet jelentése szerint világszerte 1014 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak 2015. január-októberben, ami 43 millióval haladja meg az előző év azonos időszakának adatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik