Pénzügy

A szegénységről sokat mond, hogy kozmetikázni kellett tavaly

szegeny-gyermek(210x140).jpg (Array)
szegeny-gyermek(210x140).jpg (Array)

A kormányzati propaganda szerint egyre jobban élnek Magyarországon az emberek. A gond az, hogy ezt az eredményességet csak mérsékelten igazolják az adatok. De megtalálták, hogyan lehet orvosolni ezt a problémát. Mint a Népszabadság hétfői számában emlékeztet rá, a KSH nyáron bejelentette, hogy megszüntetik a létminimum-számítást, mert az nem jól mutatta a szegénységet. Illetve nem azt mutatta, hanem a szerény megélhetés szintjét.

Szóval módszertant kellett váltani. Erre mondta azt a Világgazdaság, hogy eltűnhet a szegények fele. Itt még nem tartunk, de az új számítási modell rögtön igazolta a kormányzati optimizmust: év végére csökkent a szegénység, és javult a magyar háztartások jövedelmi helyzete is.

Ferge Zsuzsa szociológus szerint azonban nőtt a távolság a legszegényebbek és a többiek között, még akkor is, ha a közmunka miatt a legrosszabb helyzetűeknél van némi javulás. A Tárki kutatása szerint is igen magas a leszakadtak aránya, és az Eurostat adatai szintén azt mutatták, hogy növekedett a szegények és kirekesztettek száma – emlékeztetett a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik