Tállai Orbán portréjával (orbán viktor, tállai andrás, puskás ferenc labdarúgó akadámia, )
Pénzügy

Pénz, haza, család – a NAV új vezetője évet értékelt

24.hu
24.hu

2015. 12. 30. 10:52

Hat év alatt 3600 milliárd forinttal maradt több a családok zsebében az új személyi jövedelemadó rendszerének és a családi adókedvezmény 2010-es bevezetésének köszönhetően – ismertette az adórendszer eddigi eredményeit szerda reggeli sajtótájékoztatóján Tállai András parlamenti és adóügyekért felelős államtitkár a Portfolió tudósításában.

tállai 8 (Array)
Balra Tállai András államtitkár, a NAV vezetője (Array)

Az egykulcsos adó bevált

Tállai megítélése szerint az egykulcsos szja 2010-es bevezetése nagyban segítette az országot, hogy kikerüljön a válságból és fordulatot hozott a demográfiai válságban is.

Szerinte az egykulcsos jövedelemadó és a családi adókedvezmény 2011-től évente mintegy 500 milliárd forinttal többet hagyott a magyar családoknál. 2015-ben 660 milliárd forint közelében lesz várhatóan ez a többlet.

Elmondta: jövőre 5000 forinttal többet vehetnek igénybe, 25 ezer forintra nő a havi adókedvezmény a kétgyermekeseknek, ez 380-390 ezer családot érinthet kedvezően – részletezte. Ez a családi adókedvezmény-növelés összesen 15 milliárd forinttal javítja a családi büdzséket. Emlékeztetett arra, hogy idén novemberig 10 ezer házaspár vette igénybe a házastársi kedvezményt.

Kiemelte: a családi adókedvezmény igénybevétele 1,1 millió embert érintett, 300 ezer embernek pedig egyáltalán nem kellett adót fizetnie.

Összesen 6 év alatt 3600 milliárd forinttal több maradt az emberek zsebében az új szja-rendszernek köszönhetően, 1300 milliárd forint adókedvezmény címén került a családok kasszájába.

Azt gondolom, hogy ez jelentős eredmény. A fogyasztás és a kiskereskedelmi fogalom növekedése többek között ennek is köszönhető. A kormány jövedelemadó politikája sikeres és a családok érdekét szolgálja

– vélekedett Tállai.

Csökken az áfa

Tállai András emellett a 2016-ban várható fontosabb adóváltozásokból kiemelte az áfa-csökkentéseket. Ez 2 irányú, egyrészt a sertéshús áfája 27%-ról 5%-ra mérséklődik, ennek köszönhetően a teljes sertés termékpálya alacsonyabb kulccsal adózik, másrészt az újonnan épített lakások áfája is 5%-ra csökken.

Ez a lakásáfa-csökkentés egy komplex lakástámogatási rendszernek a része – ismertette.

Megismételte: 5%-os lakásáfa csökkentéstől azt várja a kormányzat, hogy mintegy 5000 új lakás épül meg, ez 100-120 milliárd forintnyi plusz beruházást generálhat és 5-7 ezer fővel növeli a foglalkoztatást.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha az alacsonyabb áfakulcsot az eladó nem akarja érvényesíteni az új lakás árában, Tállai kifejtette: ez a két fél megegyezésén múlik. Ha az eladó nem akarja érvényesíteni az alacsonyabb áfakulcs hatását és ezzel a vevő nem ért egyet, akkor a vevő bírósághoz fordulhat. A hatóságnak, a kormánynak és a NAV-nak nincs semmilyen szerepe ilyen értelemben – tette hozzá.

Online kasszák

Szerda reggeli lapértesülések szerint az online kassza kiterjesztését megúszhatják a fodrászok és a kozmetikusok. Az erre vonatkozó kérdésre Tállai András úgy felelt, hogy az online kassza kiterjesztésének időpontja egyelőre kérdéses, mivel döntés előtt van a kormány.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.