Pénzügy

OC: az áfacsökkentés nem mérsékli a használt lakások árait

Az Otthon Centrum szerint a következő négy évben is kitart az ingatlanboom. Idén 30 százalékos növekedéssel 155 ezer használt lakás kelhet el, jövőre pedig már 180 ezer adásvétel várható – közölte saját adataira, illetve becslésére hivatkozva az ingatlan franchise hálózat hétfői sajtóközleményükben.

Idén a befektetési célú lakásvásárlás húzta a piacot, a belső budapesti kerületekben ezek aránya elérte az 50 százalékot, de a vidéki nagyvárosokban is legalább 10 százalékot tett ki.

A mai befektetési környezetben ugyanis megéri lakásba fektetni a megtakarítást. Nem elképzelhetetlen a jövőben, hogy – legalábbis a frekventált területeken – két számjegyű legyen az éves áremelkedés. Ennek ellenére a befektetési célú vásárlás mérséklődik és megjelennek a piacon azok, akik elhalasztották a vásárlásaikat.

Az a változás, hogy jövőre az új lakások áfája 27-ről 5 százalékra esik, nem hat ki a használt lakások piacára, legfeljebb – minimálisan – mérsékli az áremelkedést. A 180 ezres használt piachoz képest az akár megduplázódó – 10 ezer – új lakás is minimális részarány. Jobban érinti az áfacsökkenés az 5-10 éve épült – újszerűnek nevezett – lakásokat. Ezek ma – amennyiben jó helyen vannak – drágábbak mint az új lakások. Innen pártolhatnak át vevők az új lakások piacára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik