fitch (Array)
Pénzügy

Fitch: stabil kilátással kezdik 2016-ot a kelet- és közép-európai bankrendszerek

24.hu
24.hu

2015. 12. 18. 14:47

Korábban a témában:

Stabil kilátással kezdhetik a 2016-os évet Kelet- és Közép-Európa bankszektorai, mivel a rendszerszintű válságok kialakulásának kockázata és az újonnan nem teljesítővé váló kinnlevőség-állomány egyaránt folyamatosan csökken – áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett éves térségi szektorelemzésében az MTI tudósításában.

A nemzetközi hitelminősítő a helyzetértékelés országelemzési fejezeteiben kiemeli, hogy a magyar szuverén adósosztályzatra felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben, és ennek alapján, valamint a tulajdonos bankok részéről várható támogatás jelentős valószínűségét is figyelembe véve a legtöbb magyar bank hosszú távú besorolásainak kilátása szintén pozitív.

A magyar bankszektor egészét a Fitch stabil kilátással tartja nyilván. A cég pénteki elemzése szerint ez azt tükrözi, hogy a devizaalapú hitelek átváltása, a megfelelő tőkeellátottság és a szilárd forintlikviditás  stabilizálta a szektor eszközminőségét. Ehhez hozzájárult az is, hogy csökkent a magyar bankszektor függősége a tulajdonosi finanszírozástól – hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

A cég szerint javul a magyar bankok üzleti környezete is, és ennek egyik tényezője az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban aláírt memorandum, amelyben a kormány kötelezettséget vállalt a bankadó fokozatos csökkentésére 2016-tól, és arra is, hogy tartózkodik a bankszektor számára hátrányos új jogszabályok bevezetésétől.

A hitelminősítő szerint azonban ennek ellenére is valószínűtlen, hogy a magyar bankok nyereségessége visszatérne a globális pénzügyi válság előtti szintekre, elsősorban azért, mert a korábbi eredményeket gyors növekedés és a laza hitelkihelyezési normák duzzasztották fel. A szabályozói környezet azóta sokkal szigorúbb lett; szigorodtak például a tőkemegfelelési és a hitelköltség-megállapítási előírások – áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A cég szerint a magyar bankrendszer várhatóan jövőre is megszenvedi az új hitelek iránti gyenge keresletet, a korábbi időszakról áthúzódó jelentős problémás kinnlevőség-állományt, valamint a szűk kamatmarzsokat. Ebben a környezetben a kis és a közepes bankok üzleti modelljére nehezedő nyomás gyorsíthatja a szektorszintű konszolidációt a magyar bankrendszerben – jósolják a Fitch londoni elemzői.

A cég szerint az újonnan problémássá váló kinnlevőségek aránya viszont már tetőzött, és a szektorszintű eszközminőség várhatóan jórészt stabil marad a közeljövőben, tekintettel a viszonylag kedvező működési környezetre. A devizaalapú ingatlanhitelek forintosítása enyhíti a lakossági hitelportfólió korábbi romlásának hatását, de az valószínűtlen, hogy ez segítene a már törlesztési hátralékban lévő adósokon – áll a Fitch Ratings pénteki elemzésében.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody’s Investors Service nemrégiben az addigi negatívról stabilra javította a magyar bankrendszer kilátását, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.

A Moody’s is kiemelte azt a véleményét, hogy változóban van a magyar kormány politikai alapállása a bankszektorral kapcsolatban, és ennek egyik megnyilvánulása volt az EBRD-vel februárban aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is, írta az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.