Pénzügy

Mától sokan bukhatják a TB-t

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2015. 12. 16. 12:41

Hiába nincs munkája, a frissen végzett diáknak december 16-tól magának kell fizetnie a társadalombiztosítását.

Azoknak a diákoknak, akik befejezték felsőfokú tanulmányaikat, de még nincs munkájuk, maguknak kell fizetni társadalombiztosításukat (TB). A Pénzcentrum emlékeztet rá, hogy azoknak a frissen végezett diákoknak, akik még nem kezdtek el dolgozni, nem szabad elfelejteniük a határidőt, mert szerdán jár le a 45 napos türelmi határidő. Az október 31-én lejárt diákigazolvánnyal rendelkezők december 16-tól kötelesek maguknak fizetni a társadalombiztosításukat. Ez jelenleg havonta 6930 forint.

A határidő lejárta után még 15 napig lehet jelezni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) a járulékfizetési kötelezettséget. A szükséges adatlap (T1011) letölthető az adóhatóság honlapjáról, beszerezhető a NAV ügyfélszolgálatain. A befizetés banki átutalással és csekken is teljesíthető minden hónap 12-ig.

A portál szerint fizetési mentességet kérhetnek az alacsony jövedelműek. A rászorultságot a járási hivatal állapítja meg az egy főre jutó havi jövedelem alapján. Ha a családban élőknél az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 120 százalékát, 34 200 forintot, az egyedül élőknél pedig 150 százalékát, 42 750 forintot, akkor mentesülhetünk a fizetési kötelezettség alól.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Charleroi, 2017. szeptember 19.
A Ryanair ír légitársaság repülőgépei a belgiumi Charleroi repülőtéren 2017. szeptember 19-én. A cég több mint 2000 járatát törölte, ebből 143 Belgiumból induló járatot pilótahiány, a légiforgalmi irányítás kapacitásának szűkössége, a sztrájkok, a kedvezőtlen időjárás, valamint a személyzet szabadságának kötelező kiadása miatt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.