Pénzügy

Kavosz: januártól kedvezőbbek lesznek a Széchenyi Kártya feltételei

széchenyi kártya (Array)
széchenyi kártya (Array)
Januártól a vállalkozások minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel juthatnak a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeihez, egy-egy hitelterméknél ez több mint 100 ezer forint megtakarítást is jelenthet, amelyet a vállalkozások további fejlesztésekbe, árukészletük bővítésére, adott esetben további munkavállaló felvételére tudnak felhasználni - közölte a programot működtető Kavosz Zrt.

A tájékoztatás szerint 2016. január elsejétől a Széchenyi Kártya Folyószámlahitelnél már a teljes hitelösszegre jár a kezességi díjtámogatás, a Széchenyi Forgóeszközhitel kamattámogatásának mértéke az eddigi 2 százalékról 3 százalékra emelkedik, a Széchenyi Beruházási, Önerő Kiegészítő és Támogatást Megelőlegező Hitelek 5 százalékos mértékű kamattámogatását és a kezességi díjtámogatását a továbbiakban az állam a teljes futamidőre biztosítja a vállalkozások számára.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója a közleményben felidézte, hogy már az idén is több könnyítést vezettek be. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel maximálisan igényelhető keretösszegét 50 millió forintra emelték, megteremtették a két folyószámlahitel-konstrukciókon belül a bankváltás lehetőségét, a 25 millió forint összegű hitel igényléséig már elegendő egy teljes lezárt éves gazdálkodói múlt, valamint az Agrár Széchenyi Kártya keretében a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett vállalkozások a jogosultsági feltételeknek való megfelelés esetén költségmentesen – kamat és egyéb díj, költség nélkül – juthatnak kedvező finanszírozási lehetőséghez.

Eredmények eddig

A Kavosz adatai szerint eddig mintegy 1490 milliárd Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt folyósítottak a vállalkozások részére, 222 ezer hitelszerződést kötöttek, 10 milliós hitelkeretnél az állami támogatás több mint 450 ezer forint. Egy 50 millió forintos hitelnél a kezesi díjtámogatás 2016. január elsejétől a 25 millió forint feletti részre történő biztosítása az érintett vállalkozás számára 140 ezer forint megtakarítást jelent a többlettámogatás révén.
Eddig több mint 1500 vállalkozás kötött Széchenyi Forgóeszközhitel-szerződést, a kihelyezett hitelállomány 17,4 milliárd forint.

A Széchenyi Forgóeszközhitel kamata éves nettó 4,35 százalék, amely a kamattámogatás emelésének köszönhetően 3,35 százalékra csökken a 2016. január 1-től szerződő ügyfeleknek. Ez egy 10 millió forintos hitelnél éves szinten 100 ezer forint megtakarítást jelenthet. A legtöbb vállalkozás 5, 10 vagy 25 milliós hitelt igényel, az átlagos hitelösszeg 11,4 millió forint ebben a konstrukcióban.

Az 5 százalékos kamattámogatás kiterjesztése teljes futamidőre egy átlagosnak tekinthető, 30 millió forint hitelösszegű, 10 éves futamidejű Széchenyi Beruházási Hitel esetén a teljes futamidőre 3,8 millió forint, a kezességi díjtámogatás kiterjesztése pedig további mintegy 500 000 forint megtakarítást jelent a vállalkozás számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik