Happy woman doing online shopping at home
Pénzügy

Karácsonykor vadászidény van az internetes csalóknál

24.hu
24.hu

2015. 12. 15. 09:47

Korábban a témában:

Az online vásárlás népszerűsége folyamatosan növekszik Magyarországon: az MNB adatai szerint 2015 közepén már 7 600 internetes áruházban lehetett bankkártyával fizetni. Az internetes vásárlás kényelmes alternatívája a karácsonyi tülekedésnek, emiatt évről évre különösen karácsony környékén növekszik meg azok száma, akik az ajándékvásárlást, vagy annak egy részét ily módon oldják meg. Az év végi, főleg a karácsonyhoz köthető online vásárlások számának növekedésével a bankkártyacsalások számának növekedése is várható.

A BDO Magyarország alábbi összeállításából kiderül, hogy a tudatos vásárlónak mire kell elsősorban odafigyelnie, hogy a legnagyobb valószínűséggel kivédhesse az ilyen jellegű károkat.

A legtöbb bankkártyával kapcsolatos csalást – az összes eset 47 százalékát – az Amerikai Egyesült Államokban követik el, noha itt a világ bankkártyáinak csupán 24 százalékát használják. De Európában is igen jelentős a bankkártyák használatával kapcsolatos visszaélés, melyek belső szerkezete eltolódott az internetes vásárlások felé.Az Európai Központi Bank (EKB) bankkártya-csalásokról szóló 2015-ös jelentéséből kiderül, hogy miközben a fizikai kártyahasználatot igénylő műveletek (ATM és POS tranzakciók) esetében a csalások összértéke az előző évekhez képest 10,3 százalékkal csökkent a kártya jelenléte nélkül zajló (főként az internetes) tranzakciók (CNP-tranzakciók) esetében 21 százalékkal nőtt ez az érték. elérve a 958 millió eurót (kb. 300 mrd Ft).

Ebből adódóan Magyarországon a csalások középpontjában is egyre nagyobb mértékben a kártya nélküli fizetések állnak. A jelentés szerint Magyarországon a CNP-tranzakciók során elkövetett csalások értéke az elmúlt években növekedett, az összes kártyacsalás 68 százalékát így követték el. A bankautomaták (ATM) és POS berendezések révén elkövetett csalások összege 16-16 százalékot tesznek ki.

A biztonságos online vásárlás alapvető szempontjai:

  • Felejtsük el a nyilvános hálózatot – Nyilvános WiFi hálózaton semmiképp se bankoljunk, mert ezeken a hálózatokon nem biztosított, hogy adatainkat nem fogják illetéktelenek megszerezni. A kávézók, gyorséttermek illetve egyéb publikus helyek nyitott WiFi-hálózatai az internetes bűnözőknek lehetőséget biztosítanak közbeékelődéses (Man-in-the-middle) támadás végrehajtására. Az otthoni WiFi kapcsolatunkat is megfelelő jelszóval lássuk el és állítsuk be a kapcsolat titkosítását (WPA2).
  • Alapvető a vírusvédelem – Ha online bankolásra használjuk a számítógépünket, tabletünket, okostelefonunkat, akkor gondoskodjunk a megfelelő vírusvédelemről, mivel anélkül az adatainkat könnyen megszerezhetik illetéktelenek, akik vissza is élhetnek azokkal. A rendszer és a böngésző rendszeres frissítése erősen ajánlható. Az online tranzakciókat biztonságosabb a számítógépünkön végrehajtani, mivel a mobil eszközök adott esetben sérülékenyebbek lehetnek a rosszindulatú programokkal szemben.
  • Kerüljük a kéretlen leveleket – Karácsony közeledtével megnő a kéretlen levelek száma is postaládánkban. Inkább meg se nyissuk azokat az üzeneteket, amelyek a levelesládánk Spam mappájába kerültek, vagy kéretlen levélnek tűnnek, hacsak nem bizonyosodtunk meg róla teljes mértékben, hogy a levelet valójában egy ismerősünk küldte.
  • Óvatosan bánjunk a linkekkel – Ha mégis megnyitottunk egy kéretlen levelet, és abban kihagyhatatlan akciót és kupont ígérő ajánlatot találtunk, jusson eszünkbe, hogy könnyen csapdába eshetünk, ha olyan linkre kattintunk, amely adathalász célból nem a feltüntetett és az általunk kívánt cég honlapjára visz minket, hanem a kártyaadataink és egyéb személyes adataink megszerzésére kreált adathalász-oldalra. Javasolt tehát a weboldalak hitelességét, esetleges tanúsítványát és tartalmát is ellenőrizni és csak biztonságos kapcsolatot használni a tranzakciók lebonyolításához. Biztonságosabb, ha saját magunk gépeljük be a felkeresni kívánt oldal címét a böngészőnkbe, vagy a keresőprogramok használatával jutunk el a bolt honlapjára.
  • Őrizzük meg bizalmas kártyaadatainkat – Fontos a bankkártyánk és azonosítóink biztonságos helyen tartása, védése. A bankkártyánkat fizetés során soha ne tévesszük szem elől, vagy ne engedjük, hogy fénykép készüljön a kártya felületéről, mivel a kártyán található adatainkkal visszaélhetnek. A bankkártyán található CVC2/CVV2 kódot is javasolt feljegyezni, majd a kártyáról törölni. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a kártyánkat, mivel a rajta lévő adatok megadása elegendő a bankkártyás online fizetés lebonyolításához. A bankkártya forgalmunkat folyamatosan kövessük nyomon, és ha bármilyen gyanút észlelünk, és olyan tranzakciót veszünk észre, amelyet biztosan nem mi indítottunk, tiltsuk le a kártyánkat és haladéktalanul forduljunk a bankunkhoz.

A karácsony nemcsak a bevásárlóközpontokban, de a webáruházakban is kiemelt időszak: a forgalom 20-30 százalékát november és december hónapokban realizálja az e-kereskedelem. A szokottnál több vásárló – ahogyan az áruházakban a zsebtolvajoknak – a webes boltokban a virtuális tolvajoknak kedvez.

Azok a webshopok, amelyek nem védik SSL tanúsítvánnyal az ügyfél és az oldal közötti kommunikációt, lényegesen nagyobb veszélynek teszik ki a vásárlóikat, mint az SSL-lel védett webboltok – figyelmeztet a Piac&Profit, és azt is leírják, hogyan ellenőrizhetjük a biztonságot vásárlás előtt.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.