Pénzügy

A kormány így pipálná ki mindenkinél az olcsó lakáshoz jutást

A miniszterelnök kabinetfőnökének közlése szerint az új építésű lakások forgalmi adójának csökkentésével a kormánynak az a célja, hogy minden magyar család minél olcsóbban saját lakáshoz jusson. Rogán Antal kedden az Országgyűlésben – az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról szóló javaslat vitájában – elmondta: ha valaki mások által épített ingatlant vásárol, akkor a végszámla áfatartalma az eddigi 27-ről 5 százalékra csökken jövőre.

Ha pedig valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja – az építkezés során keletkezett számlák esetében – az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig – tette hozzá.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter elmondta azt is, hogy a 300 négyzetméter alatti ingatlanoknál nem kell építési engedélyt kérni a jövőben, mindössze bejelentési kötelezettség lesz. A módosító javaslatokat hétfőn terjesztették be, és kedden már meg is szavazhatják – januártól pedig élnének.

Rogán kijelentése furcsa annak fényében, hogy Varga Mihály hétfőn még azt mondta: az áfacsökkentés önmagában nem segít.

Hosszú távon bevételt generál a lakásáfa csökkentése

A kormány várakozása szerint a lakásáfa csökkentése ösztönzi a beruházásokat, munkahelyeket teremt, ami serkenti a növekedést és hosszú távon bevételt generál a költségvetés számára – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán arról, hogy 27-ről 5 százalékra csökken a lakások áfája januártól.

Hornung Ágnes kifejtette, hogy a számítások szerint 5000 új lakás építése mintegy 100-120 milliárd forintnyi beruházást generál, ennyivel növekedhet a gazdaság, emellett 5000-7000 munkahelyet is teremt. Hozzátette: hitelfelvétellel szintén lehet serkenteni a gazdasági növekedést, ezzel azonban egyelőre nem kalkulált a kormány.

Meglátása szerint az áfacsökkentés miatti adóbevétel-kiesésre nem szabad túlzottan koncentrálni, részben, mert a központi költségvetést mindig jelentős többlettel tervezik, illetve azért, mert egy ilyen intézkedés során, nem lehet tudni, honnan jöhetnek még be bevételek. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a 3,5 millió forintos felső határú otthonteremtési kedvezménnyel együtt a többgyermekes családoknál halmozódhatnak a kedvezmények.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik