Pénzügy

Jövőre minden külföldi magyar bankszámlát látni fog a NAV

NAV bankszámla ellenőrzés (NAV, APEH, Ellenőrzés, Bankszámla, Adó, Audit)
NAV bankszámla ellenőrzés (NAV, APEH, Ellenőrzés, Bankszámla, Adó, Audit)

Január 1-jétől indul a globális, automatikus adóügyi információcsere második szakasza, melynek keretében a bankok elkezdik gyűjteni az ügyfeleik adatait, hogy azokat majd 2017-től továbbíthassák a nemzeti adóhivatalok felé – írta a Napi.hu.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons   Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A legtöbb külföldön lévő magán és céges számláról is tudomást fog szerezni az adóhivatal 2017. január elsejétől. A bankoknak kötelező jelleggel le kell jelenteniük a magánszemély illetékes adóhivatalának, ha külföldön van bankszámlája vagy visszavásárlási értékkel bíró biztosítása – ez az információszolgáltatás nemcsak a számla létére, hanem az azon található összegre is kiterjed.

Magánszemélyek esetén értékhatár nélkül küldenek adatokat a számlákról a pénzintézetek, de 1 millió dollár felett az azonosítási kötelezettségek szigorúbbak. Jogi személy számlatulajdonosnál főszabály szerint csak 250 ezer dollárt felett kell egyáltalán vizsgálni a cég bankszámláját, kivéve, ha a helyi, nemzeti jogszabályok ennél alacsonyabb értékhatárt határoznak meg.

Bár a szigorodó szabályok alapján úgy tűnik, hogy tényleg vége a nagy adóelkerüléseknek, a NAV valószínűleg nincs felkészülve a várható hatalmas adatdömpingre. Hiszen önmagában a külföldi bankszámla megléte még nem jelenti, hogy a számlatulajdonos adót csalt.

Nem árt tudni, hogy az osztrák és svájci bankok csak 2017-től gyűjtik az adatokat, de Liechtenstein már 2016-tól. Érdekes, hogy pár kivétellel az összes klasszikus (és diszkrét) korábbi offshore pénzügyi központot is sikerült rákényszeríteni az adatszolgáltatásra. Többek közt a Brit Virgin-szigetek, a Kajmán-szigetek, Ciprus, Málta, Gibraltár, Guernsey, Jersey, Mauritius, Belize, Grenada, a Szent Vincent és Grenadine szigetek, valamint Panama is automatikusan jelenteni fog a bankszámlák tulajdonosairól.

Hongkong, Makaó, Szingapúr, Dubai, Oroszország, Szerbia, Montenegró és többek közt Kína viszont még nem adta be a derekát. Ázsiáról viszont érdemes tudni, hogy Dubaiban, Szingapúrban, Hongkongban, Makaóban és Kínában roppant nehéz bankszámlát nyitni.

Mindenesetre, akinek van féltenivalója, kereshet egy másik országot, a legkedveltebb ilyen célország az Egyesült Arab Emirátusok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik