Pénzügy

Nyugdíj: be kell látnunk, hogy a vágyaink kissé messze állnak a valóságtól

idős ember (idős ember, bácsi, nyugdíjas)
idős ember (idős ember, bácsi, nyugdíjas)
A hazai lakosság a saját, nyugdíj előtti havi keresetének 83 százalékával lenne maradéktalanul elégedett nyugdíjjáradékként. Igaz, a várakozás ennél pesszimistább: a legtöbben a jövedelmük 64 százalékára számítanak időskorukban.

Jelentős eltérés tapasztalható a hazai lakosság nyugdíjakkal kapcsolatos várakozásai és az ideálisnak tartott összegek között. Legalábbis erre mutat rá az 1500 fő megkérdezésével készült OTP Öngondoskodási Index.

A megkérdezettek arra számítanak ugyanis, hogy nyugdíjként csak a nyugdíjba vonulás előtti utolsó átlagos jövedelmük 64 százalékát fogják megkapni. Ami az ideális szintet illeti: a dolgozók a jövedelmük 83 százalékával lennének maradéktalanul elégedettek ahhoz, hogy a mostani életszínvonalukat tartani tudják.

Már régóta arra figyelmeztetik a lakosságot, hogy

nem az a kérdés, hogy lesz-e állami nyugdíjjáradék, hanem az hogy mekkora.

A mostani kutatás azt mutatja, hogy a hazai lakosság is elkezdett hasonlóan gondolkodni, hiszen az eredmények szerint a válaszadók a bérük minimum 75 százalékából tudnának megélni nyugdíjaskorukban, viszont csak 64 százalékra számítanak. A következő lépés, hogy felismerjék az öngondoskodás erejét.

Ha egy hazai munkavállaló 45 éves korától kezdve havi 10 000 forintot tenne félre nyugdíjaskoráig pénztári befizetésekben, akkor akár havi 28 000 forinttal gyarapíthatná nyugdíjaskori havi bevételeit.  Az eredményekből láthatjuk, hogy pont ez lehet a különbség a várt és az ideálisnak tartott nyugdíjszint között.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

A pénztár tagjai egyébként az utóbbi egy évben egyre tudatosabban használták ki a hosszú távú megtakarítási forma előnyeit, azt, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokat az állam adó-visszatérítéssel is jutalmazza. Az egyéni befizetések után évi 20 százalékos, maximum 150 000 forint értékű adó-visszatérítést kaphatnak azok, akik gyarapítják megtakarításaikat, függetlenül attól, hogy év közbeni rendszeres befizetésről van szó, vagy egy nagyobb év végi összegről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik