Pénzügy

A netről szedtem a képet, akkor szabadon használhatom, nem?

internet-bankolas(430x286)(2).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )
internet-bankolas(430x286)(2).jpg (internet bank, mobiltelefon, átutalás, )

Sajnos nem, bár a fenti mondat sokszor elhangzik védekezésként, amikor valakit azzal szembesítenek, hogy a weboldalán, Facebook-oldalán, blogján vagy éppen promóciós, marketing anyagaiban netről letöltött fotókat, képeket használ fel szerzői engedély és jogdíjfizetés nélkül. Összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat a képek felhasználásával kapcsolatban.

Általános szabály, hogy minden fotó és kép szerzői jogvédelem alatt áll, és annak bármilyen felhasználásához a szerző engedélye szükséges. Ez alól a szabály alól vannak kivételek, ezek a szabad felhasználás esetkörei.

Tehát mindegy, hogy a képet interneten vagy nyomtatott sajtóban, blogban, weboldalon, promócióban vagy könyvben használják fel, az engedélyköteles. Sőt, a forrásmegjelölés sem teszi azokat önmagukban szabadon felhasználhatóvá.

Ugyanígy külön engedélyt kell kérni akkor is, ha ugyan otthon magánszemélyként, saját célunkra töltjük le a képet/fotót, de azzal közvetlenül vagy közvetve pénzt szerzünk magunknak, mert ezzel megspórolunk költségeket, vagy bevételhez jutunk.

A legjobb, ha:

  • saját magunk készítjük a képeket, fotókat
  • csak olyan képeket használunk, amelyekről meggyőződtünk, hogy azok ingyenes és szabad felhasználását a szerző engedélyezte
  • online fotóügynökségek ingyenes internetes adatbázisából válogatunk képeket
  • megbízunk egy fotóst, művészt, hogy egyedileg nekünk készítsen képeket, fotókat, felhasználási szerződéssel megszerezzük tőle a jogokat és ezért fizetünk neki.

Ha sikerült jogszerűen megszereznünk a képet, akkor vigyáznunk kell arra is, hogy jogszerűen használjuk is fel, vagyis ne sértsük meg a szerzők jogait. Tehát minden esetben fel kell tüntetni a forrást.

Figyelnünk kell arra is, hogy a szerzőt megilleti az a jog is, hogy nem lehet művét olyan kontextusban, illetve olyan módosítással felhasználni, ami sérti a szerző becsületét vagy jó hírét, hírnevét. Tipikusan ilyen a pornográf vagy egyéb felnőtt tartalommal összefüggésben történő felhasználás, de ilyen lehet adott esetben a politikai célú hasznosítás is.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a netről letöltött fotó vagy kép jogtiszta, akkor inkább ne használjuk fel, mivel a szerzői jogsértésnek a közhiedelmekkel ellentétben vannak jogkövetkezményei.

Például komoly kártérítési pernek nézhetünk elébe, de üzletszerű felhasználás esetén akár még bűncselekménynek is minősülhet, amely pedig büntetőeljárás megindításával és rengeteg kellemetlenséggel járhat.

Összeállításunk dr. Horváth Katalin, a Sár és Társai Ügyvédi Iroda partnerének írása alapján készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik