Pénzügy

Új pénzügyi források után kell néznie az Iszlám Államnak

24.hu
24.hu

2015. 12. 09. 21:21

Havonta 23 milliárd forintnyi bevételük van a dzsihádistáknak, de ezt egyre nehezebb biztosítani.

Az Iszlám Államnak jelenleg havonta több mint 23 milliárd forintnyi bevétele van, de a dzsihádista szervezet az utóbbi időben egyre nehezebben tudja egyensúlyban tartani a költségvetését – derül ki az IHS üzleti tanácsadó cég jelentéséből.

A londoni székhelyű intézet közlése szerint az Iszlám Állam kasszájába befolyó pénz fele a „kalifátus” területén élők megadóztatásából és javaik elkobzásából származik, 43 százalékára kőolaj-kereskedelemből, a maradékra kábítószer-eladásból és adományokból tesz szert.

Az IHS szakértője rámutatott, hogy más terrorcsoportoknak nincsenek ennyire sokrétű bevételi forrásai. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy a dzsihádistáknak Szíriában és Irakban nemcsak fegyverekre és pokolgép-készítésre kell költeniük, hanem egy nagy kiterjedésű területet kell igazgatniuk.

Egyes jelentések szerint viszont gondot okoz a bevételek stabil biztosítása: a terrorszervezet csökkentette harcosai fizetését, új adókat vezetett be, nőtt az áram és az alapvető fogyasztási cikkek ára. Érződik a kőolaj-infrastruktúra ellen végrehajtott légicsapások hatása is.

Az elemzés megállapítja, hogy a terrorszervezet kénytelen lesz új pénzügyi források után nézni, és ezt mindenekelőtt a belső piacon fogja keresni. Viszont a dzsihádisták már így is 20 százalékos adót vetnek ki a szolgáltatókra, az embereknek pedig gondot okoznak a fizetnivalók.

Az Iszlám Állam hatalmának csúcspontja egyébként Moszul bevételének idejére tehető, azóta jelentős területek kerültek ki kezeik közül, így pénzektől is elestek. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. július 4.
A Fõvárosi Kéményseprõipari Kft. (FÕKÉTÜSZ) kéményseprõje egy csepeli házban a kondenzációs gázkazánt és annak égéstermék-elvezetõ csövét ellenõrizi és fotózza a Fenyves úton 2016. július 4-én. A kötelezõ kéményellenõrzés és -tisztítás július 1-jétõl ingyenes és magáncégek helyett az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatósághoz (OKF) került. Korábban a kéményseprés már olyan drága volt, hogy sokakat ez riasztott el a rendszeres ellenõrzés megrendelésétõl.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.