Pénzügy

A gazdagokra különadót vetnének ki az egészségügy finanszírozásához civil lobbisták

háziorvosi rendelés (Array)
háziorvosi rendelés (Array)

A magyar egészségügy egy járókeretes, a teljes kimerültség szélén álló emberre hasonlít, aki húzza maga után a koloncait (finanszírozási gondok, orvos hiány, eszközpark elavultsága stb…). Néha kap a szájába egy-egy falatot, mely legfeljebb egy rövid ideig tartó túléléshez elégséges. Civilekből álló lobbicsoport kezdte meg működését az áldatlan helyzet kijavítására. A Betegút Egyesület (www.betegutegyesulet.hu) nem szokványos javaslatokkal él a döntéshozók irányába.

„VÉSZJELZÉS”

A program hároméves elképzelést tartalmaz, 2017-től kezdődően. Három forrásból kívánják az egészségügyet talpra állítani, egy erőteljes pénzügyi javaslattal.

Legfontosabb elemei:

  • Költségvetési forrás biztosítás (2017-ben +3 százalék, aztán évente 1-1 százalékkal kevesebb pluszt kérnek 2015-höz képest).
  • Szolidaritási különadó (ezt kiemelt jövedelemmel rendelkező magánszemélyekre és az 50 millió forint éves árbevétel feletti vállalkozásokra vetnék ki – kivétel azokra, akik már különadóznak).
  • A fel nem ajánlott 1 százalékok átcsoportosítása az egészségügy területére.

A program megvalósítása érdekében a Betegút Egyesület erőteljes szervezési tevékenységet kezdett a beteg szervezetek az egészségügyi dolgozói szervezetek és a tejes társadalom körében.

Az egyesület nyitott minden tárgyalási javaslatra, a jövő év elejétől pedig tárgyalásokat kezdeményez a kormányzattal a problémák megoldása érdekében.

25 éve együtt! Ünnepeljen velünk!

bonbons

Regisztráljon most és ajándék szakmai könyvet nyerhet!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik