Pénzügy

Pénzügyi fronton is megnehezítenék a terroristák dolgát

Sürgős intézkedésekre lenne szükség az uniós pénzügyminiszterek szerint.

Franciaország arra szólította fel az uniós tagállamokat, hogy tegyenek több erőfeszítést a szélsőséges csoportok finanszírozásának ellehetetlenítése érdekében. Michael Sapin pénzügyminiszter azt mondta: gyorsabban kell cselekedni, de erősebben és mélyrehatóbban is.

Az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásán megtárgyalták Franciaország javaslatait, melyek része, hogy követhetőbbé tegyék a pénzügyi tranzakciókat, szabályozzák az anonim, eldobható bankkártyákat, korlátozzák a készpénz és a nemesfémek mozgását. Konkrét döntésekről azonban nem született megállapodás, az Európai Bizottságot bízták meg azzal, hogy a januárban esedékes következő találkozóra tűzze ki a prioritásokat.

Sapin azt mondta, túl távoliak a tervezett intézkedések, a terroristák viszont itt vannak, ezért gyorsabban kell cselekedni. A francia tervek között van szélesebb jogkörrel rendelkező pénzügyi hírszerző csoportok felállítása, amelyek a gyanús tranzakciókat ellenőrzik és együttműködnek a terrorizmus finanszírozását vizsgáló amerikai szervekkel.

Szeretnék azt is elérni, hogy a vagyonbefagyasztást terjesszék ki az ingatlanokra, járművekre és bármilyen dologra, melyben a terrorizmussal gyanúsított személyek részesülhetnek. El akarják érni továbbá a virtuális fizetőeszközök átláthatóbbá tételét és szorosabb ellenőrzését, valamint az olyan internetes fizetési rendszerek szigorítását, amelyek kisebb összegek névtelen elküldését teszik lehetővé.

Lecsapnának az illegális műtárgy-kereskedelemre is, miután attól lehet tartani, hogy a szélsőségesek múzeumokból, régészeti lelőhelyekről ellopott műkincsekből tesznek szert bevételre. A német, francia és olasz kulturális miniszterek ebben az ügyben az Európai Bizottsághoz fordulta, hogy uniós szinten ellenőrizzék a műtárgykivitelt. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik